latinica  ћирилица
08/05/2024 |  21:40 ⇒ 21:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин најавио продубљивање интеграционе сарадње у оквиру ЕАЕУ

Руски предсједник Владимир Путин саопштио је данас да су лидери Евроазијске економске уније (ЕАЕУ) донијели одлуку да продубе интеграциону сарадњу, напомињући да је та организација показала своју ефикасност у, како је навео, суочавању са санкцијама и демонтажом основних темеља међународне трговине.
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL) -
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL)

Путин је напоменуо да ЕАЕУ посебну пажњу посвећује питањима безбједности хране, што је, како је додао, допринијело развоју независног снабдијевања домаћег тржишта храном и пољопривредним производима.

- Обим међусобног транспорта робе расте добрим темпом, чему је видно допринијело додатно уређење и повећање капацитета граничних прелаза између наших држава - истакао је руски лидер на десетом састанку Евроазијске економске уније који је отворен данас у Москви, преноси Известија.

Према његовим ријечима, земље чланице ЕАЕУ учиниле су много на унапређењу индустријске сарадње, супституције увоза, као и технолошког суверенитета.

Путин је додао да многе земље показују интересовање за везе са ЕАЕУ, напомињући да та економска унија доноси стварне користи свакој земљи чланици.

- Евроазијска унија данас је ефикасна и динамична интеграциона структура, чије активности доприносе расту трговинске и инвестиционе размене, интензивирању пословних контаката, ширењу кооперативних веза, што на крају доноси стварне користи свакој од земаља учесница - рекао је он.

Како је додао, интеракција у оквиру ЕАЕУ помаже да се обезбиједи стабилан и одржив економски развој како земаља учесница, тако и региона у цјелини.

Путин је напоменуо да је за десет година укупан БДП земаља чланица ЕАЕУ порастао са 1,6 на 2,5 трилиона долара, трговински промет са трећим земљама са 579 милијарди долара на 923 милијарде долара, а обим међусобне трговине са 45 милијарди долара на 89 милијарди долара.

На састанку Врховног евроазијског економског савјета у ужем формату учествовали су шефови држава евроазијске "петорке", међу којима су Путин, председник Казахстана Касим Жомарт Токајев, предсједник Белорусије Александар Лукашенко, предсједник Киргистана Садир Јапаров и премијер Јерменије Никол Пашињан.

ЕАЕУ је међународна организација за регионалну економску интеграцију са међународним правним субјективитетом. Укључује Русију, Белорусију, Јерменију, Казахстан и Киргистан.

Једна од главних предности организације је заједничко тржиште рада.