latinica  ћирилица
04/05/2015 |  14:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Плате: Ово нису "Ноћни вукови"

Нема доказа да су руски бајкери који су ушли у Њемачку чланови групе "Ноћни вукови", рекао је портпарол њемачког Министарства унутрашњих послова Тобијас Плате.
Мотоциклистичка група "Ноћни вукови" (photo: news.sky.com) -
Мотоциклистичка група "Ноћни вукови" (photo: news.sky.com)

Бајкерска група "Ноћни вукови", за коју се каже да је блиска са руским предсједником Владимиром Путином, објавила је да намјерава да обиљежи 70-годишњицу побједе над нацистичком Њемачком вожњом до Берлина, али јој је Пољска забранила улазак, а њемачка влада отказала визе некима за које вјерује да су вође те групе.

Плате је данас изјавио да је њемачка полиција провјерила лична документа десет бајкера који су јуче у Њемачку ушли из Аустрије, али да није пронашла конкретне доказе о било каквој њиховој повезаности са групом "Ноћни вукови", преноси АП.

Како је закључио, изгледа да је ријеч о симпатизерима, а не о члановима те групе.

Њемачки таблоид "Билд" у међувремену пише да руски бајкери из групе "Ноћни вукови" желе данас да посјете комеморативни центар концентрационог логора Дахау код Минхена.

Та посјета је, како се наводи, изгледа, договорена са вођством меморијалног центра и да су они тамо добродошли.

Њемачка полиција их је контролисала и они су, очито, имали важеће визе за Њемачку, пошто би им у противном био забрањен улазак, наводи овај таблоид.

Руски бајкери су кренули 25. априла из Москве на свој маратон до Берлина, са планом да прођу кроз Минск, Брест, Вроцлав, Брно, Братиславу, Беч, Минхен и Праг, а 30. априла су легално ушли на територију ЕУ и кренули према Берлину.