latinica  ћирилица
04/05/2015 |  20:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Обама: Ништа не оправдава насиље

Предсједник САД Барак Обама рекао је, поводом пуцњаве у Даласу у недјељу, да сматра како ниједан акт изражавања не оправдава насиље.

Наводећи како екстремисти покушавају да искористе изражавање које сматрају увредљивим као нешто чиме оправдавају насиља широм свијета, портпарол Бијеле куће Џош Ернест је пренио како "ниједан чин изражавања, чак и ако је увредљив, не оправдава акт насиља", преноси АП.

Америчка иницијатива за одбрану слободе , која је организовала изложбу карикатура пророка Мухамеда у Герланду, у близини Даласа, понудила је награду у висини од 10.000 долара за најбољу карикатуру пророка Мухамеда.

У недјељу увече двојица наоружаних нападача отворила су ватру на припаднике обезбјеђења на улазу у галерију гдје се изложба карикатура одржавала, али их је полиција на лицу мјеста убила.

Портпарол Бијеле куће истиче како је дјеловање полиције било чин храбрости и спријечило да буде још више жртава и повријеђених.

Присталице АФДИ наводе да је сврха изложбе била заштита слободе говора у САД, за коју кажу да је угрожена услијед насилних пријетњи радикалних група људима који цртају пророка Мухамеда.

"Ово није антимуслиманска манифестација нити изложба мржње, нити ишта слично, и апсурдно је чак и размишљати у том правцу", рекао је сљедбеник те групе и активиста Том Тренто.

АФДИ је, међутим, свјестан да догађаји које организује могу да изазову насилан одговор те зато обезбјеђује значајно безбједносно присуство на таквим скуповима, наводи француска агенција АФП.