latinica  ћирилица
05/05/2015 |  14:37 | Аутор: СРНА

БиХ-Србија: Позив за подношење прекограничних пројеката

Представници Заједничког техничког секретаријата за прекограничну сарадњу Србије и БиХ организовали су данас "Инфо дан" у Сребреници поводом објављивања трећег позива за подношење пројеката који ће бити финансирани из претприступних ИПА фондова ЕУ, а од заједничког су интереса за обје земље.

Шеф Заједничког секретаријата Немања Нешић рекао је новинарима да се овај позив односи само на пројекте санације штета и превенције од поплава за разлику од претходних, који су подразумијевали финансирање прекограничних пројеката из разних области.

Он је истакао да на овај позив пројекте могу подносити само локалне заједнице и јавне институције које дјелују на подручјима источне БиХ и западне Србије која су обухваћена програмом прекограничне сарадње.

Нешић напомиње да су за претходне четири године објављена два позива за прекограничне пројекте на овом подручју и да је реализовано 36 таквих пројеката.

Тарик Џајић из Дирекције за европске интеграције БиХ рекао је да је овај позив за подношење пројеката отворен до 20. јула и да је за њихову реализацију на располагању по 1,8 милиона евра за сваку земљу.

Наглашено је да пројекти морају бити од интереса за обје земље да би била одобрена средства за њихову реализацију.

Данашњи "Инфо дан" искориштен је да се представници заинтересованих локалних заједница и јавних институција за пријављивање пројеката прекограничне сарадње упознају о начину подношења пријава и неопходној документацији за припрему пријаве.

Дата су упутства и приказана видео презентација о начину израде и комплетирања прекограничних пројеката, те услови и поступак које заинтересовани морају задовољити да би добили финансијску подршку за реализацију.

Овај "Инфо дан" био је и вид обуке и прилика представницима локалних заједница и институција да више сазнају о програму прекограничне сарадње, начину подношења пројеката и другим детаљима да би могли поднијети пројекте за одобравање средстава из ИПА фондова ЕУ.

Представник општине Сребреница Ћазим Салимовић позвао је представнике сусједних локалних заједница и институција да сарађују и изразио очекивање да ће се заједнички укључити у овај програм, урадити квалитетне пројекте и добити средства ЕУ.