latinica  ћирилица
16/05/2015 |  08:00 | Аутор: РТРС

"Ноћ музеја" широм Српске

И широм Републике Српске вечерас се одржава европска културна манифестација "Ноћ музеја"
Ноћ музеја - Фото: Screenshot
Ноћ музејаФото: Screenshot

Традиционална Међународна манифестација "Ноћ музеја" у Бањалуци биће обиљежена у Музеју Републике Српске и у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Манифестацији у Музеју Републике Српске у 18.00 часова присуствоваће предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић.

Малешевић ће у 21.00 час присуствовати обиљежавању "Ноћи музеја" и у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Традиционална европска манифестација "Ноћ музеја" у исто вријеме, 16. маја, обиљежава се у више од 2.000 музеја широм Европе.

Музеј Републике Српске припремио је богат програмски садржај којим ће бити обиљежена ова европска манифестација, а 150 учесника побринуће се да неколико сати планираног програма буде и едукативно и занимљиво.

Централни визуелни догађај манифестације у Музеју савремене умјетности Републике Српске биће видео-мапинг "Лабораторија свјетла", који се односи на дигиталну видео-пројекцију на фасади музеја.

Сарајево

И Стара црква Светих архангела Михаила и Гаврила у Сарајеву и Удружење љубитеља умјетности Пале припремили су богат културно-умјетнички програм.

У порти Старе цркве биће уприличена изложба иконописца Марије Давидовић, у музичком дијелу наступиће чланови Музичке академије у Источном Сарајеву, трио "Пјешчаник", више вокалних солиста и чланова балетске групе.

Бијељина

Музеј Семберије десети пут у Бијељини организује програм за "Ноћ музеја" која се вечерас реализује у музејима у око тридесет европских земаља.
Посјетиоцима се нуди јединствена прилика да посјете сталне музејске поставке од 17.00 до 1.00 час, као и богат културни и забавни програм.

Из Музеја је најављено да манифестација традиционално почиње програмом за дјецу предшколског узраста и ученике нижих разреда основне школе, за које је организована грнчарска радионица.

Од 19.30 часова предвиђен је концерт ученика градске Основне музичке школе "Корнелије Станковић", Вокалне етно групе и народног оркестра Српског културно-умјетничког друштва "Семберија".

У Музеју ће бити постављена несвакидашња изложба Цитата из култног италијанског стрипа "Алан Форд" под називом "Ако желиш побиједити, не смијеш изгубити".

Публика ће од 21 часов и 30 минута имати прилику да ужива у сценским приказима и монолозима из комедија у извођењу градског театра "Убунту".

Од 22.30 до 1.00 час најављен је концерт бенда "Арка".

У "Ноћи музеја" Сала за историју биће претворена у биоскопски простор гдје ће бити приказан мексички цртани филм "Анђео уништитељ" из 1962. године и њемачки цртани филм из 2012. године "Више од меда".

Улаз на све најављене програме у "Ноћи музеја" је бесплатан.

Приједор

Музеј Козаре у Приједору обиљежиће "Ноћ музеја" вишечасовним програмом.
Програм чини актуелна поставка цртежа из ликовне збирке Музеја Козаре коју је приредио кустос Алекса Милић, затим отварање етнолошке изложбе "Воденички прстен у Подгрмечју", коју је приредио Милован Антонић у сарадњи са кустосом Маријом Радаковић и за крај је предвиђена пројекција филма "Некад и сад - куће знаменитих људи: доктор Арчибалд Рајс".

Предавање из археологије о римском војном логору Виминацијуму код Костоца у Србији одржаће Мирјана Војвода, а у музичком дијелу учествоваће Давид Мастикоса и квартет кларинета, флаута и клавир.

Програм почиње у 20.00 часова и предвиђено је да траје до 1.00 час иза поноћи.

Фоча

Музеј Старе Херцеговине у Фочи, концертом ученика Основне музичке школе и видео презентацијом музејских поставки, први пут учествоваће у обиљежавању међународне манифестације "Ноћ музеја", најављено је из ове установе.
Од 18.00 часова све до пола сата иза поноћи биће слободан улаз за посјетиоце који могу погледати сталне поставке "Фоча у прошлости", "Фочански период НОБ-а", Етнографску поставку и изложбу "Битка на Сутјесци", те гостујућу изложбу "Легат Стевана и Станислава Биничког" Народног музеја из Крушевца.

Концерт музичке школе почеће у 19.00 часова, а видео презентација је од 20.30, након чега ће за посјетиоце бити приређен коктел.