latinica  ћирилица
16/05/2015 |  10:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Преживјели задовољни смртном казном за Царнајева

Људи који су преживјели бомбашки напад на Бостонском маратону кажу да је правда задовољена након што је порота осудила на смртну казну једног од нападача Џохара Царнајева.
Џохар Царнајев (Фото: endthelie.com) -
Џохар Царнајев (Фото: endthelie.com)

"Он иде у пакао. Тамо је и хтио да иде", рекао је ватрогасац Мајкл Вард који није био на дужности 15. априла 2013. у вријеме напада, али је помагао жртавам на лицу мјеста.

"Сјећам се тренутка када су бомбе експлодирале и сјећам се грозне, гнусне ствари коју је тај човјек урадио", изјавио је он новинарима послије објављивања пресуде која је донеијта послије 14 сати вијећања.

"Ово је ствар правде. Нико овдје не слави. Ако питате 10 људи чућете 10 различитих мишљења. Али правда је данас побиједила. Хтио је да иде у пакао и тамо ће и отићи врло рано", додао је он.

Лиз Норден, чија су два сина изгубила ногу у том нападу, казала је да би гледала извршење смртне казне над Царнајевим када би имала прилику.

"Правда је задовољена за моју дјецу. Осјећам се као да је са мојих рамена скинут терет", рекла је она новинарима.

Играчица Адријана Хеслет-Дејвис, којој је такође ампутиран дио тијела, на Твитеру је написала: "Моје срце је са свима који су преживјели напад. Одушевљена сам пресудом!"

Али има и оних који су изненађени пресудом и тужни због ње.
Смртна казна је могућа само према федералном закону. Држава Масачусетс је забранила смртну казну 1947. године, а резултати анкета су показали да становници Бостона желе доживотну казну затвора за Царнајева, наводи АФП.

Неки преживјели, међу којима су и родитељи осмогодишње жртве Мартина Ричарда, јавно су се изјашњавали против смртне казне, страхујуићи да ће године, ако не и деценије жалби продужити њихову агонију.

Ричардови родитељи су наводно јуче напустили судницу не желећи да коментаришу пресуду.

Испред федералног суда мала група америчких ветерана и противника смртне казне исказала је гњев и разочарање.
Једна од њих Мелинда Аредондо је казала да има помијешане емоције углавном због тога што ће услиједити безбројне жалбе, због чега ће читав процес трајати бесконачно дуго.