latinica  ћирилица
16/05/2015 |  10:57 | Аутор: СРНА

Мексико: Комуникациони сателит нестао након лансирања

Мексички комуникациони сателит лансиран на руској ракети типа "Протон-М" највјероватније је нестао неколико минута по лансирању, преносе руски медији.

 DETAILS: #Proton-M rocket's payload - Mexican communication satellite, may be lost http://t.co/6wEeHvfsIG pic.twitter.com/7YfxRvbKJ1

Медији наводе да процес лансирања није изведен према плану пошто је телеметријски систем за навођење престао да функционише.

Телеметрија је отказала свега минут прије него што је сателит "МексСат-1" требало да буде постављен у орбиту, а званичници агенције "Роскосмос" покушавају да установе шта се заиста догодило.

"Не знамо о чему је ријеч, али вјероватно отпадање трећег дијела ракете није протекло по плану", навео је неименовани извор из руске свемирске агенције "Роскосмос".

Неименовани извор рекао је агенцији Интерфакс да су, према првим информацијама, трећи дио ракете и мексички сателит вјероватно пали у руском региону Чита, те да је Министарство за ванредне ситуације упозорено.

"МексСат-1", сателит тежак 5,4 тона, произвела је компанија "Боинг сетлајт систем", по налогу мексичке владе.

Претходно је било планирано да сателит буде послат у орбиту 29. априла, али је то одгођено на захтјев компаније "Боинг сетлајт систем", пошто је требало још времена за тестирање.

Ракета типа "Протон" посљедњи пут лансирана је 29. марта, када је у орбиту постављен руски комуникациони сателит.