latinica  ћирилица
16/05/2015 |  14:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Послије признања Палестине папа се састао с Абасом

Папа Фрањо састао се данас са палестинским предсједником Махмудом Абасом, неколико дана након што је Ватикан саопштио да је спреман да потпише свој први споразум са Палестином, што је изазвало љутњу Израела.
Папа Фрањо састао се са Махмутом Абасом - Фото: AFP
Папа Фрањо састао се са Махмутом АбасомФото: AFP

Састанак у Ватикану претходио је проглашењу за светице двије палестинске монахиње. Оне ће бити прве канонизоване Палестинке, наводи АФП. Света Столица је у сриједу најавила да припрема потписивање првог споразума с Палестином, двије године након што ју је званично признала као државу.

Билатерална комисија завршава тај документ о активности Католичке цркве у Палестини, који ће послије "бити поднесен одговарајућим властима на одобрење прије покретања дебате у скорој будућности за потписивање", саопштио је Ватикан у среду.

Неки посматрачи прилика наговјештавају да би споразум могао бити потписан током Абасове посјете. Вијести о споразуму изазвале су љутиту реакцију Израела. У документу се јасно ставља до знања да Света Столица од дипломатских односа са Палестинском ослободилачком органзицаијом прелази на односе са државом Палестином.

"Израел је са разочарењем чуо за одлуку Свете Столице да пристане на коначну формулацију споразума с Палестинцима, укључујући коришћење термина палестинска држава", рекао је једна званичник Министарства спољних послова.

"Такав развој догађаја не доприноси напретку мировног процеса и удаљује палестинско руководство од повратка билатералним преговорима. Израел ће проучити споразум и размотрити свој наредни корак," истакао је тај званичник.

Споразум који се припрема 15 година изражава наду Ватикана " за рјешење палестинског питања и сукоба између Израела и Палестинаца у складу са рјешењем о двије државе", рекао је Антоан Камилери, замјеник шефа дипломатије Ватикана, раније ове недјеље.

У интервјуу за ватикански лист Осерваторе Романо он је рекао да се нада да би споразум могао макар и индиректно, помоћи Палестинцима у оснивању и признању независне суверене и демократске државе Палестине.

Палестинска управа сматра Ватикан једном од 136 земља које су признале Палестину као државу, иако постоје неслагања о том броју и нека признања датирају из доба Совјетске ере, а ради се о земљама које су сада чланице ЕУ.

Абас се састао са папом дан прије него што ће двије монахиње које су живеле у Отоманској Палестини током 19. вијека бити проглашене светицама на церемонији у Ватикану.

Мари Алфонсина Гатас из Јерусалима и Мариам Баварди из Галилеје постаће прве Арапкиње Палестинке светице. Гатас је рођена у Јерусалиму 1847. и умрла је тамо 1927. Она је беатификована - што је коначни корак прије канонизације 2009. године.

Баварди је рођена на сјеверу Израела 1843. године. Постала је монахиња у Француској и умрла је у Витлејему 1878. године.

Папа Јован Павле Други ју је канонизовао 1983. Иако је било неколико светаца који су живјели у региону у првим годинама хришћанства, Баварди и Гатас су прве које ће бити канонизоване из Отоманског доба Палестине.

Канонизација трећег Палестинца, такође монаха се тренутно провјерава.