latinica  ћирилица
16/05/2015 |  19:55 | Аутор: РТРС

Жене жртве рата траже да се ријеши правни статус

Надежда Јанковић изабрана је за предсједницу Скупштине Удружења жена жртава рата.
"Удружење жена жртава рата Републике Српске" - Фото: РТРС
"Удружење жена жртава рата Републике Српске"Фото: РТРС

Удружење је још прошле године поднијело иницијативу да озакони постојање и положај жена жртава рата, јер једино у Републици Српској немају статус од јавног интереса.

Центар за истраживање рата и ратних злочина РС почео је са прикупљањем документације како би се направила база података о жртвама рата, јер до сада не постоји тачна евиденција. 

,,Ако се усвоји закон, свака жена ће моћи да поднесе захтјев за остваривање статуса жена жртава рата, јер сад то не постоји. Друго, ако поднесу захтјев, права произилазе из тог статуса, предност при лијечењу, обештећење'', рекла је Божица Живковић Рајилић, предсједница Удружења жена жртава рата.

Милорад Којић, директор Института за истраживање рата и ратних злочина РС каже: ,,До сада је евидентирано преко 2.500 убијених жена у рату, такође имамо евиденцију од 827 жена жртава тортуре које су биле у логорима и сексуалног насиља, а још увек се трага за 278 жена. То управо указује да ова популација заслужује посебну пажњу и на неки начин шири захват деловања''.