latinica  ћирилица
16/05/2015 |  20:09 | Аутор: СРНА

Отворена манифестација "Ноћ музеја"

Традиционална Међународна манифестација "Ноћ музеја" отворена је вечерас у Музеју Републике Српске у Бањалуци, гдје је више од 150 учесника приредило богат програм.
Ноћ музеја - Фото: Screenshot
Ноћ музејаФото: Screenshot

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да ова институција даје пуну подршку манифестацији "Ноћ Музеја".

"Ова манифестација је веома важна, јер је Музеј Републике Српске дио европске породице музеја", рекао је новинарима Чубриловић.

Он је нагласио да ће Народна скупштина Републике Српске бити покровитељ изложбе "Змијањски вез".

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић нагласио је да ће становници градова у Српској, у којима постоје музеји, вечерас бесплатно моћи да их посјете и информишу се о њиховој грађи.

"Само Музеј у Добоју вечерас неће учествовати у овој манифестацији, јер још није све обновљено од прошлогодишњих поплава. Важно је што наше институције културе традиционално овиљежавају ову ноћ", рекао је Малешевић.

Директор Музеја Републике Српске Нада Пувачић каже да ова институција традиционално обиљежава "Ноћ музеја".

"И ове године имамо богат програм за `Ноћ музеја`. За нас је веома важно што је у протеклих мјесец дана Музеј Репубилке Српске посјетило 1.190 ученика, што је апсолутни рекорд", рекла је Пувачићева.

На манифестацији, која ће трајати вечерас до 23.00 часа, учествују ученици Основне школе "Бранко Ћопић" из Бањалуке, бањалучке средње "Медицинске школе", студенти Академије умјетности и џез бендови.

БИЈЕЉИНА- ОКО ХИЉАДУ ПОСЈЕТИЛАЦА У ЈЕДНОМ ДАНУ

"Ноћ музеја", која је десети пут организована у Бијељини, традиционално окупи око хиљаду посјетилаца у Музеју Семберије, углавном младих, што и јесте циљ ове међународне манифестације, изјавила је организатор овогодишњег програма Снежана Антић.

Посјетиоци вечерас имају несвакидашњу прилику да обиђу сталне музејске поставке од 17.00 до 1.00 час и да уживају у богатом културном и забавном програму прилагођеном дјеци и тинејџерима.

За дјецу предшколског узраста и ученике нижих разреда основне школе организована је грнчарска радионица и приказивање цртаних филмова у музејској Соби за историју, као и послужење соковима и слаткишима.

Најмлађа публика је уз Антићеву први пут обишла и три сталне поставке Музеја Семберије - историјску, етнолошку и археолошку.

У "Ноћи музеја" посјетиоци ће имати прилику да слушају концерт ученика градске Основне музичке школе "Корнелије Станковић", наступ Вокалне етно-групе и народног оркестра Српског културно-умјетничког друштва "Семберија".

У организацији Музеја Семберије постављена је и изложба цитата из култног италијанског стрипа "Алан Форд", под називом "Ако желиш побиједити, не смијеш изгубити", коју ће публика моћи да погледа до 24. маја.

У ноћним часовима слиједи програм младих градских глумаца окупљених око театра "Убунту" и свирка бенда "Арка".

Директор Музеја Семберије Момчило Копривица каже да годишње имају до 10.000 посјетилаца и да се низом манифестација, као што је и вечерашња Ноћ музеја, настоји привући пажња средњошколске омладине.

Према његовим ријечима, Музеј је отворен за грађане сваки радни дан и суботом, а улаз се наплаћује симболичну једну марку, док је улаз на све манифестације и изложбе током године бесплатан.

Он истиче да, осим сталних поставки, Музеј има и богату библиотеку и историјску збирку које су доступне грађанима за кориштење.

Улаз за посјетиоце у "Ноћи музеја" је бесплатан за све најављене програме.

Отворена изложба фотографија подгрмечких воденица

Отварањем етнолошке изложбе "Подгрмечке воденице", аутора Милована Антовића, у Музеју Козаре почела је "Ноћ музеја".Отварајући манифестацију, директор музеја Зоран Радоњић рекао је да се ова установа придружила заједници европских музеја који током ове ноћи приређује мноштво различитих садржаја.

"Све ово радимо с намјером да привучемо нову публику у музеј, посебно младе, и зато смо припремили разноврстан и занимљив програм за све узрасте", истакао је Радоњић.

Аутор изложбе о подрчмечким воденицама Милован Антонић појаснио је да је ријеч о фотографијама воденица у сливовима Јапре и Војскове односно Сане и Уне, које је почео да израђује од 1970. године.

Приједор: Изложба фотографија подгрмечких воденица

Антонић је нагласио да су воденице стотинама година уназад биле важне нашем народу, исто као њиве, ливаде и шуме, јер су значиле живот, али и што су грађене на најљепшим мјестима, на обалама ријека и поред брзака и слапова.

Антонић је додао да ова изложба обнавља сјећања на живот народа у претходних неколико стотина година.

Према његовим ријечима, жалосно је што је од некадашњих више од 200 воденица данас у Подгрмечу остало двадесетак.

"Оне значе материјално и културно добро наше културне баштине и порука изложбе је да се вратимо природи, старим провјереним вриједностима, здравој храни и да његујемо и обнављамо оно што је некад било добро, а то је брашно са воденице", каже Антонић.

Током "Ноћи музеја", која је изазвала велику пажњу Приједорчана, биће одржано предавање Мирјане Војвода са Археолошког института из Београда која ће представити достгнућа археолошког пројекта "Виминацијум - римски војни логор Костолац".

Програм ће трајати до један час иза поноћи, а посјетиоцима ће до тада бити приказани документарно-историјски филм "Некад и сад - куће знаменитих људи: др Арчибалд Рајс" и етнолошко-документарни филм "Усамљени Самарићанин".

У музичком дијелу вечери учествује квартет кларинета из Бањалуке, а посјетиоци ће у паузи моћи да дегустирају домаћу храну из Пољопривредне задруге "Агројапра" из Доњих Агића.

"Ноћ музеја" у Музеју Козаре у Приједору организује се од 2008. године.