latinica  ћирилица
16/05/2015 |  20:17 | Аутор: СРНА

Отворена четврта смотра фолклора "Златно коло"

У Брезичанима код Приједора вечерас је отворена 4. Републичка смотра фолклора "Златно коло" чији домаћин је овдашње Културно-умјетничко друштво /КУД/ "Милан Егић", а покровитељи град Приједор и Влада Републике Српске.
Приједор - смотра фолклора "Златно коло" - Фото: СРНА
Приједор - смотра фолклора "Златно коло"Фото: СРНА

У име градоначелника Приједора смотру је отворила начелник Одјељења за друштвене дјелатности града Приједора Љиљана Бабић и пожељела да побиједе најбољи.

"Приједор је вечерас отворио своја врата, а ви ћете својом, музиком, игром, пјесмом и народном ношњом и традицијом коју чувате, показати вечерас оно најбоље", поручила је Бабићева.

Помоћник министра управе и локалне самоуправе Републике Српске Радана Даљевић рекла је да ово министарство подржава удружења грађана Републике Српске кроз њихове програме и пројекте који његују традицију свих грађана Републике Српске.

"Министарство је подржавало и КУД `Милан Егић` из Брезичана и њихове манифестације и чиниће то и убудуће, како за овај КУД тако и за остале КУД-ове који његују традицију и културу свих грађана Републике Српске", рекла је Даљевићева новинарима у Брезичанима.

Предсједник Савеза аматерских културно-умјетничких друштава Републике Српске Младен Крсман рекао је да је познато да је у фолклору у Републици Српској постојала пауза од 20 година, а најзаслужнији за оживљавање фолклора су Владимир Мандичевски, Васо Поповић и Мира Лукач, којима су вечерас постхумно додијељена признања за допринос оживљавању фолклора.

"Савез се руководи тиме да посјети све лијепе крајеве Републике Српске као што је вечерас то случај у Брезичанима код Приједора", додао је Крсман.

У смотри фолклора "Златно коло" учествује осам КУД-ова из Приједора, Пала, Челинца, Нове Тополе, Источног Сарајева и Новог Града у такмичарском дијелу, а пет од њих и у ревијалном.

Предсједник жирија је Предраг Стевановић, а чланови Миле Лукић и Момчило Весовић. Осим награда бронзано, сребрно и златно коло, жири може додијелити и специјална признања за кореографију, техничке елементе, умјетнички утисак, сценски изглед, изворност, ношњу, пјесму и музичку пратњу.

Побједник "Златног кола" представљаће Републику Српску на Европској смотри фолклора у Гетеборгу 2016. године.

Прве три републичке смотре фолклора одржане су у Источном Сарајеву, Бањалуци и Доњем Жабару.