latinica  ћирилица
16/05/2015 |  22:03 | Аутор: СРНА

Париз против увођења квота за прерасподјелу избјеглица

Француска се противи увођењу квота за прерасподјелу избјеглица и имиграната између земаља ЕУ, које је предложила Европска комисија, изјавио је француски премијер Мануел Валс.
Италија - мигранти - Фото: AP
Италија - мигрантиФото: AP

"Желим да будем потпуно јасан о том питању. Противим се увођењу квота за примање имиграната. То никада није био приједлог Француске", рекао је Валс.

Француски премијер данас је посјетио област на француско-италијанској граници, гдје је посљедњих дана примљено око 1.000 избјеглица.

Према плану акције за имиграцију и азиланте који је прије два дана у Бриселу представила Европска комисија предвиђене су обавезне квоте за прерасподјелу имиграната како би све земље примиле исти број људи.

У случају избијања неке кризе, план предвиђа и пребацивање избјеглица које траже азил из једне у другу земљу чланицу ЕУ, пренио је АФП.

"Азил је право дато у складу с међународним стандардима који се примјењују у свим државама ЕУ и због тога не може да буде предмет одређивања квота", рекао је француски премијер.

Према његовим речима, прерасподјела избјеглица треба да буде примијењена на праведнији начин, узимајући у обзир напоре које је нека држава уложила у рјешавању тог питања.

"До сада су Француска, Италија, Њемачка, Велика Британија и Шведска примиле око 75 одсто избјеглица, оних које траже азил у ЕУ", додао је Валс.

Он је додао да је Француска од 2012. године примила 5.000 сиријских и 4.500 ирачких избјеглица.