latinica  ћирилица
15/06/2015 |  14:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Селаковић: Одлуке доности хладне главе, молимо за разумијевање

Министар правде Никола Селаковић изјавио је да Србија очекује одговор швајцарских органа у вези са хапшењем Насера Орића и истакао да одлуке о томе, као и о другим изазовима који су пред Србијом, попут резолуције о Сребреници и дијалога са Приштином, треба доносити хладне главе, на шта је апеловао и сам државни врх Србије.

"Препуштамо да се све одвија по праву и по закону, како се ради у сваком другом случају и очекујемо одговор швајцарских органа. Ни у чему не одступамо од коментара и реакција које су упућене претходних дана са највишег државног врха", рекао је Селаковић одговарајући на питање како ће Србија реаговати на хапшење Насера Орића.

Он није желио посебно да коментарише то хапшење, као ни најављену резолуцију о Сребреници, наводећи да "то показује на ком нивоу су проблеми са којима се као држава сусрећемо".

"Држава и државни врх моле за разумијевање, а то разумијевање значи не улазити у личне опсервације или коментарисати нечију реакцију или оно што слиједи", навео је Селаковић и додао да не жели да својој држави наноси штету тиме што ће "дувати у жар да распламса неку ватру".

Влада се, истакао је, труди и грчевито бори да води политику која ће довести до политике и стабилности, помирања и мира у региону, и поручио да нико "ни од владе ни од било ког њеног члана не треба да очекује да ће повући и један једини потез који ће водити у супротном смјеру".

"Нама овде треба хладна глава и молим вас да будете савезници своје државе у овом тренутку кад су пред нама и питања попут резолуције у Сребреници, поменуто хапшење и дијалог Београда и Приштине", поручио је Селаковић.

Он је навео да је информација и прича о поменутим случајевима већ било исувише много и истакао да се "најбоље и најрационалније одлуке не доносе за пет минута, као ни за два или пет дана".

Подсетио је и на обраћање премијера Александра Вучића у којем је указао на сву сложеност политичке ситуације у којој се Србија налази и у којој ће се налазити у наредних мјесец и по дана.

"Мислим да је то обраћање премијера било апсолутно јасно - да се суздржимо било каквих прича које могу указивати на медијски сензационализам. Мислим да су до сада изнесене информације апсолутно јасне и концизне и не бих лично даље улазио у коментарисање", навео је Селаковић.

Селаковић није желео да коментарише ни могуће одлагање најављене посјете предсједника Србије Томислава Николића Сарајеву.

Када је ријеч о резолуцији о Сребреници, Селаковић је поновио да је држава рекла са највишег врха да ће сагледати све аспекте, размислити и видјети шта јој је чинити, те да не жели ништа више од тога да коментарише.