latinica  ћирилица
28/07/2015 |  19:01 | Аутор: СРНА

На "Дринској регати" очекује се до 300 пловила

Представници општина Зворник и Мали Зворник и града Лозница позвали су становнике с обје стране Дрине да у суботу, 1. августа, учествују у "Дринској регати" која ове године плови под слоганом "Дрина је само једна".

Замјеник начелника општне Зворник Бојан Ивановић рекао је да је интересовање за регату велико и да се, према најавама, очекује између 250 и 300 пловила.

"Ово је један од најљепших начина да промовишемо нашу ријеку, нашу природу, али и наше градове и да при томе уживамо у ономе што ријека Дрина пружа свима који заплове њом", рекао је Ивановић на конференцији за новинаре одржаној на обали Дрине, у близини Бање Ковиљаче.

Он је позвао љубитеље ријеке, регате и дружења да учествују да би овај догађај био још масовнији.

Ивановић је напоменуо да ће по завршетку регате бити обезбијеђен транспорт за чамце до Зворника и аутобуски превоз за учеснике са плаже у Доњем Шепку.

Члан Градског вијећа Лозница Дејан Сталовић рекао је новинарима у Бањи Ковиљачи да је основни циљ организације регате промоција туризма и туристичких дестинација којима обилује овај крај.

Ставиловић је навео да су припреме за регату завршене и истакао да је обухваћен и безбједносни аспект, који је веома важан.

"Ангажована ће бити два санитетска возила Дома здравља Лозница, те саобраћајна и погранична полиција, а за безбедност учесника на чамцима бринуће се рониоци", нагласио је Сталовић.

Он је додао да ће велика пажња бити посвећена и екологији и правилима регате.

"Сви који буду на чамцима добиће правила којих би требало да се придржавају, као и кесе за одлагање отпада, јер се сви морамо трудити да чувамо оно што је у нашем крају драгоцено, а то су чистоћа реке Дрине и њеног приобаља", рекао је Сталовић.

Замјеник предсједника општине Мали Зворник Богдан Дукић истакао је да је специфичност регате то што је организују три града - Зворник, Мали Зворник и Лозница.

"То даје посебан смисао овом догађају. Дрина је ријека која спаја и општине и људе и сви ми који живимо са обе њене стране тако се и понашамо", рекао је Дукић.

"Дринска реката" креће у 10.00 часова са плаже у Малом Зворнику. Ићи ће стазом дугом 25 километара, а планирано је да око 14.00 часова стигне до циља, односно Жићине плаже.

Учеснике на крају регате очекује традиционални војнички пасуљ.