latinica  ћирилица
28/08/2015 |  16:38 | Аутор: РТРС

Процес Орићу - фарса или коначно правда за убијене Србе (ВИДЕО)

Оптужница против бившег команданта муслиманске војске у Сребреници Насера Орића за убиство три заробљена Србина, 1992. године у селима Залазје, Лолићи и Куњерац, у Републици Српској и данас изазива бурна реаговања.

Породице и саборци убијених, готово једногласни - напоре поступајућег тужиоца поздрављају, али тврде: Ово би требало да буде само почетак судских процеса против починилаца најмонструознијих злочина.

На прву оптужницу Тужилаштва БиХ за убиства подрињских Срба чекало се више од двије деценије. Написана је само због три жртве, а ликвидирано је више од 3.200 Срба – жена, дјеце, стараца. Бројни докази сумњиче десетине злочинаца, а само три су обухваћена оптужницом. И то дјелимично. Све ово, као и чињеница да је оптужница практично изнуђена, због хапшења Орића у Швајцарској, пробудило је трачак наде преживјелих подрињских Срба.

Надају се преживјели Срби из Сребренице и Братунца, саборци убијених и организације и да ће оптужница против Орића бити проширена и на друга злодјела која приписују ратном сребреничком господару живота и смрти.

 

Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске, каже да се нада да ће Суд потврдити оптужницу и  одредити мјере притвора, јер постоји објективна опасност од утицаја на свједоке. Истиче, да би се у "једном нормалном процесу  доказало далеко више од онога што је тренутна оптужница покренула".

Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Милорад Којић одлучно демантује спекулације Орићеве одбране како је за оптужбе које му бх тужилаштво ставља на терет он у Хагу већ ослобођен.

И док у Српској траже правду, напомињући да ће наставак процеса против Орића помно пратити, не мањка реаговања ни попут оног београдског адвоката Тома Филе, који у исход тог процеса нема дилеме. Ријеч је, тврди, о још једној фарси бх. правосуђа, јер није могло да стане на пола пута. Кривично гоњење Орића преузели су прије шест година од Окружног тужилаштва у Бијељини. Предмета су се сјетили тек када је Србија, након хапшења у Швајцарској затражила Орићево изручење. Чија ће очекивања испунити бх. правосуђе?