latinica  ћирилица
02/09/2015 |  09:31 | Аутор: СРНА

Кузмановић: Дејтонски споразум једини могући облик уређења

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић сматра да је Дејтонски мировни споразум једини могући облик уређења БиХ.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

"Тим споразумом није створена идеална држава - благостања, али није створена ни држава Левијатан. Нађена је компромисна формула - модел којим је елиминисана унитаристичка и сепаратистичка концепција и установљена сложена двоентитетска држава", истакао је Кузмановић у колумни у данашњим "Незвисним новинама", поводом 20 година од потписивања Дејтонског споразума.

Кузмановић је нагласио да је Дејтонским споразумом БиХ први пут у историји добила државност која би требало да одговара тежњама сва три конститутивна народа - Срба, Хрвата и Бошњака.

"Двадесета годишњица потписивања Дејтонског мировног споразума за БиХ обиљежава се као веома значајан међународни догађај. Међутим, умјесто да се обиљежи као један од најуспјешнијих међународних споразума, неоправдано се подвргава критици и оптужује, посебно анекс четири, за бројне недаће - политичке и економске које постоје у БиХ", навео је Кузмановић.

Он је оцијенио да Дејтонским споразумом ниједан народ није добио оно што је желио, али да је добио довољно да може остварити и очувати свој идентитет - језик, писмо, културу, традицију.

"У Дејтону су преговарали и одлучивали врхунски правници и политичари. Они су могли и знали написати бољи устав, али су се одлучили за овакав, који је примјењив и примјерен за БиХ", истакао је Кузмановић и додао да је добро познато да сваки устав, без обзира на то колико је формално-правно и садржајно добар, постаје обични лист папира ако се не примјењује.

Он је подсјетио да неки представници сарајевског политичког естаблишмента /унитаристи/ и међународне заједнице, најчешће оличени у институцији високог представника, траже темељне промјене Устава јер нису задовољни што се недовољно спроводи процес нелегалне унитаризације БиХ и што се Република Српска снажно супротставља том ретроградном процесу.

"Заборављају да се Устав може мијењати само по утврђеном парламентарном поступку, политичким консензусом, а не наметањем /октроисањем/ од било кога", додао је Кузмановић.

Он је напоменуо да је очигледно да актуелно уставно уређење БиХ није производ само двадесетодневне мировне конференције у Дејтону, већ је грађено скоро четири године, док је трајао несрећни сукоб, разним мировним плановима, од почетног Лисабонског, затим Овен-Столтенберговог, Венс-Овеновог, плана Контакт групе, Лондонског, Њујоршког, па до Дејтонског.

"Сви ти планови - споразуми тражили су рјешење засновано на федерално-конфедералном, а не на унитарном моделу. На тој основи утврђено је сложено државно уређење са два државотворна ентитета и с високим степеном аутономије, које је тада било, данас је и убудуће ће бити једино исправно и одрживо", закључио је Кузмановић.