latinica  ћирилица
04/09/2015 |  14:20 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Српска институционално помаже стипендисте (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је задовољна чињеницом да је Република Српска институционално помогла стипендистима Фонда "Др Милан Јелић" у постизању њихових успјеха и резултата.
Отворен Пети форум стипендиста "др Милан Јелић" - Фото: СРНА
Отворен Пети форум стипендиста "др Милан Јелић"Фото: СРНА

 "Задовољна сам што смо развили механизам, који није најбољи и савршен, али јесте механизам да системски дјелујемо и да будемо дио тог успјеха", истакла је Цвијановићева, обраћајући се учесницима Петог форума стипендиста "Др Милан Јелић" у Бањалуци.

Цвијановићева је напоменула да је једна ствар постићи успјех и резултате, а друга исто тако много важна да се то препозна и на одређени начин подстакне, те да се допринесе унапређењу онога што су стипендисти постигли.

Она је рекла да је кроз Фонд "Др Милан Јелић" прошло 1.600 стипендиста и да је Влада Републике Српске издвојила око осам милиона КМ уз све друге редовне стипендије, наводећи да се то не може квалификовати да је мало или пуно.

Цвијановићева је рекла да је мало средстава, с обзиром на успјех који стипендисти постижу.

"Ако погледамо ситуацију у којој функционише наш систем са много несређених ствари, много политичких и економских изазова, отворених процеса, ситуацију у којој се генерално налазимо ми и наш регија, онда морамо бити задовољни чињеницом да су ово средства која ми планирамо и успијемо да обезбиједимо у функцији знања и постизања добрих резултата", истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла да је радује чињеница да је направљена функционална веза између различитих институцијама, која није савршена, и да стипендисти налазе запослење у оквиру Српске у различитим институцијама и привреди, те да су многи препознати у одређеним међународним организацијама.

"Ово што радимо заједно, а стипендисти са много више напора и са пуно више енергије и личне амбиције, јесте, заправо, огледало Српске и мислим да је то ствар коју треба његовати у будућем периоду", истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да је важно знати да се може рачунати на Републику Српску и њене институције, али да је исто тако важно за институције Српске да знају да се увијек могу ослањати на неке који су школовани у оквиру домаћег система, а у стању су да постижу резултате на домаћем и међународном плану.

Цвијановићева је упутила честитке стипендистима за постигнути успјех, те институцијама што успијевају то препознати, закључујући да су то ствари које се морају иновирати и којима се мора у будуће посветити већа пажња.

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић, отварајући Пети форум стипендиста "Др Милан Јелић", рекао је да је у оквиру овог фонда од оснивања 2007. године додијељено 1.567 стипендија студентима првог, другог и трећег циклуса на домаћим и иностраним универзитетима у укупном износу од 7,9 милиона КМ.

"Ово представља озбиљну инвестицију за развој младих и талентованих за научно-истраживачки рад, умјетност и иноваторство", истакао је Комић, који је и директор Фонда стипендиста "Др Милан Јелић".

Он је рекао да настојања Републике Српске иду у смјеру још већег улагања у будућност с обзиром да остварени резултати стипендиста показују вишеструку оправданост.

"Република Српска данас има изграђену нову генерацију талената, генерацију која је стасавала са развојем Републике и генерацију која је залог наше сигурне развојне перспективе", закључио је Комић.

Форуму је присуствовао предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, угледи званичници политичког живота Републике Српске, академске заједнице, представници привреде, стипендисти.

Током Форума промовисан је и годишњак стипендиста генерације 2014-2015. године, као и остварени резултати стипендиста у науци, умјетности и иноваторству.

Умјетници-стипендисти Фонда уприличили су пригодан умјетнички програм.