latinica  ћирилица
04/09/2015 |  15:29 | Аутор: СРНА

Трнинић: Нарушен национални паритет у Агенцији

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изразио је жаљење што члан Савјета министара БиХ из Српске Мирко Шаровић промовише и заговара опремање аеродрома у Тузли и Мостару за међународни теретни саобраћај, а занемарује аеродром у Бањалуци.
Неђо Трнинић - Фото: РТРС
Неђо ТрнинићФото: РТРС

"Раније је постојао џентлменски договор између ентитета да се међународни авионски саобраћај одвија из два центра, Сарајева и Бањалуке. Бањалучки аеродром је био опремљен за карго-саобраћај и за то су уложена знатна средства, али садашњи Савјет министара БиХ не поштује те договоре", рекао је Трнинић у Братунцу.

Он је истакао да је од децембра прошле године са бањалучког аеродрома превезено више од 4.000 тона разне робе само за Турску и да је то значајан промет и приход, нагласивши да се ипак фаворизују аеродроми у Федерацији БиХ и у неравноправан положај доводи бањалучки аеродром, чиме се крше прописи и постигнути договори.

Трнинић је указао да је са промјеном састава власти на нивоу БиХ нарушен национални паритет у Агенцији за контролу ваздушног саобраћаја БиХ.

"Та агенција је задужена за контролу лета и у њој треба да буду заступљени представници и српског народа. Срби су незаконито потиснути и у њеним органима више нема српских представника, што је недопустиво. Она ради без учешћа и сагласности Срба. Чак смо добили мишљење Министарства правде БиХ да је то незаконито, обратили се Министарству транспорта и комуникација БиХ да се та аномалија отклони, али још ништа није урађено, што је недопустиво", нагласио је Трнинић.