latinica  ћирилица
04/09/2015 |  19:46 | Аутор: СРНА

Картер: Нуклеарни споразум јача војну способност САД

Међународни споразум о иранском нуклеарном програму јача способност САД да војно интервенишу у случају да Техеран жели да произведе атомску бомбу, оцијенио је амерички министар одбране Ештон Картер.

- Реалност је да би, било каква војна опција, била ефикаснија са овим споразумом, а никако мања - навео је Картер у тексту објављеном у листу "САД данас".

Он истиче да ће Иран, према споразу који су средином јула потписали Техеран и велике свјетске силе, имати свој цивилни нуклеарни програм, који ће бити мањи, али усресређенији.

- А могућност провјере, која је предвиђена споразумом, даће нам додатне информације о томе да ли планирају евентуалну војну акцију - напомиње Картер.

Иран и шест свјетских сила (САД, Русија, Кина, Велика Британија, Француска и Њемачка) су 14. јула у Бечу постигли историјски споразум којим се ограничава ирански нуклеарни програм у замјену за укидање међународних санкција тој земљи.

Већина у Представничком дому америчког Конгреса гласала је почетком јула за нацрт текста којим се одбацује ирански нуклеарни споразум.

За сада се још не зна да ли је тај број гласова довољан да се уложи вето на резолуцију о прихватању нуклеарног споразума. Амерички предсједник Барак Обама рачуна на подршку својих 188 демократа у Представничком дому.

О томе треба да гласа и горњи дом Конгреса - Сенат, у којем већину чине републиканци.

Стејт департмент 19. јула је текст споразума о нуклеарном програму Ирана предао Конгресу, који има 60 дана да о томе расправља и гласа.

Конгрес, чија се републиканска већина противи споразму, може да усвоји резолуцију о симболичном одобравању или о противљењу што би спријечило америчко укидање санкција Ирану.

САД су обећале да ће те санкције укинути уколико Иран поштује споразум.