latinica  ћирилица
05/09/2015 |  09:04 | Аутор: СРНА

Сириза и Нова демократија изједначене

Грчке партије Сириза и Нова демократија имају једнаке шансе за побједу на пријевременим парламентарним изборима који ће у Грчкој бити одржани 20. септембра, показало је истраживање Македонског универзитета из Солуна.

Према истраживању, обје странке двије седмице прије одржавања избора имају 27 одсто подршке испитаника, пише грчки дневник Катимерини.

Странка Златна зора остаје трећа са 6,5 одсто подршке, испред Комунистичке партије са шест одсто, политичке формације Потами са 5,5 процената, ПАСОК-а и Савеза центриста са 4,5 одсто и Националног јединства са четири процената подршке грађана.

Ово истраживање је показало да лидери "иризе Алексис Ципрас и Нове демократије Евангелос Меимаракис имају готово идентичну подршку грчких бирача од 27,5 одсто.

И друга истраживања дала су сличне резултате.

Према анкети телевизије Мега, почетком ове седмице, Сириза има само 0,5 одсто предности у односу на конзервативце, али према другом истраживању Нова демократија ужива подршку 25,3, а Ципрасова странка 25 одсто бирача.

Ципрас није искључио могућност коалиције са ПАСОК-ом уколико његова партија не освоји већину на предстојећим изборима. Он је након поднпшења ставке на мјесто премијера најавио пријевремене изборе, и до сада је одбацивао могућност сарадње са социјалистима из ПАСОК-а, као и са конзервативцима из Нове демократије.

ПАСОК и Нова демократија у прошлости су владали у коалицији, али је популарност социјалиста током посљедњих година драстично опала. Лидер ПАСОК-а Фофи Генимата вјерује да ће шансе на изборима бити увећане уколико се уједине са мањом љевичарском странком Димар.

У вријеме управљања Грчком, Ципрас се ослањао на подршку националистичке странке Независни Грци, са којима је Сириза била у коалицији у протеклих осам мјесеци.