latinica  ћирилица
16/09/2015 |  19:48 | Аутор: СРНА

"Римски муниципијум" најзначајније археолошко истраживање у Српској

"Римски муниципијум" у Скеланима један је од најзначајнијих археолошких локалитета не само на подручју Српске, него БиХ и региона, изјавила је вршилац дужности помоћника министра просвјете и културе Републике Српске Милица Котур.
Милица Котур и Светлана Марковић - Фото: СРНА
Милица Котур и Светлана МарковићФото: СРНА

Котурова је рекла да се овај град налазио у римској покрајини Далмација, на подручју богатом, не само водом, већ и рудама.

Она је навела да је то био велики град, са палатама, богато декорисаним вилама и другим објектима.

Котурова је додала да то потврђују и три локације на којима су рађена археолошка истраживања – Бранкова њива, Анкино двориште и Задружни дом.

- На локацији Задружног дома извршена су и највећа истраживања. Ту се налази римска вила рустика која је прошле године откривена на 900 метара квадратних, а у којој је пронађен хипокауст, односно подно гријање - рекла је Котурова на промоцији издања Археолошког музеја "Римски муниципијум" - "Туристички водич кроз Археолошки музеј `Римски муниципијум`".

Она је подсјетила да су 2008. године почела званична археолошка истраживања у Скеланима, након 112 година када је ископавања вршио археолог Карло Пач.

Директор Археолошког музеја "Римски муниципијум" Свјетлана Марковић рекла је да ће водич свима који су заинтересовани за ова археолошка истраживања помоћи да се упознају о досадашњим налазиштима.

Она је подсјетила да је Народна скупштина Републике Српске 2009. године донијела Одлуку о утврђивању археолошког комплекса Скелани културним добром од изузетног значаја, те да је одлуком Владе Републике Српске 2010. године основан Археолошки музеј "Римски муниципијум" као централна установа за управљање заштићеним подручјем археолошког комплекса Скелани.

- У водичу је обрађена историја Скелана, те дат приказ римских циљева и разлога покоравања ових простора, било да су економски или војни - навела је Марковићева.

Она је поручила да споменици повезују прошлост, садашњост и будућност, те да се нада да ће водич бити подстрек за даља истраживања и презентовања свих налазишта.