latinica  ћирилица
10/10/2015 |  08:49 | Аутор: ТАНЈУГ

У Турској приведен уредник листа због вријеђања Ердогана (ВИДЕО)

Турска полиција данас је привела уредника водећег листа на енглеском језику због "вријеђања" предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана на Твитеру.

Главног уредника листа "Тудејс Заман" Булента Кенеша су у сједишту листа привели полицајци у цивилу, који су га извели из зграде и одвезли аутомобилом, објавио је лист, а пренијела агенција Франс прес.

Телевизијски канал "Самањолу", повезан са листом "Тудејс Заман", уживо је преносио привођење Кенеша.
На телевизијским снимцима се могло видјети како се више стотина запослених "Тудејс Замана" у знак солидарности окупило око Кенеша док га је полиција уводила у зграду суда у Истанбулу.

Кенешове присталице су, носећи плакате на којима је писало "Нећете утишати слободне медије!", такође, биле присутне у редакцији листа кад је полиција приводила уредника.

Суд у Истанбулу је раније одобрио захтев тужилаштва за привођење Кенеша у склопу истраге твитова објављених у августу, у којима се наводно вријеђа Ердоган.

Кенеш је у јуну већ добио условну затворску казну у трајању од 21 мјесеца у одвојеном случају, у којем је, такође, био оптужен за вријеђање турског предсједника.

Лист "Тудејс Заман", енглеска верзија дневног листа на турском језику "Заман", близак је покрету утицајног муслиманског свештеника Фетулаха Гулена, бившег Ердогановог савезника, а сада његовог заклетог непријатеља, додаје АФП.