latinica  ћирилица
10/10/2015 |  09:11 | Аутор: РТРС

Хитлер се вратио у Њемачку (ВИДЕО)

Комедија „Er ist wieder da“ („Гле ко се вратио“), која се од јуче приказује у њемачким биоскопима, говори о муњевитом успону популарности Адолфа Хитлера у Њемачкој данас, али и о томе да популистичке идеје и екстремна десница више нису маргиналне појаве.
"Гле ко се вратио" - сцена из филма (Фото: maz-online.de) -
"Гле ко се вратио" - сцена из филма (Фото: maz-online.de)

Вријеме изласка филма — адаптације сатиричног романа Тимура Вермеса из 2012. (у српском преводу „Опет он“, у издању Лагуне), који се продао у милионском тиражу, поклапа се са тренутком у ком се Њемачка суочава са таласом избјеглица, праћеним извјесним порастом популистичких покрета и расистичких испада.

„Гле ко се вратио“ је прича о Хитлеру који се 70 година послије смрти изненада буди у садашњости и захваљујући телевизији и интернету убрзо поново постаје популаран.

Редитељ Давид Венд је у филм убацио и неколико секвенци које је снимио на улицама широм Њемачке у којима Хитлер, ког тумачи њемачки глумац Оливер Масучи, разговара са случајним пролазницима.

Било да је ријеч о туристима, фудбалским навијачима, ватрогасцима или баварским пољопривредницима, лажни Фирер, најчешће дочекан осмијесима, махањем руку, па чак и понеким нацистичким поздравом, са својим саговорницима дискутује о политици.

Масучи, који је маскиран у Хитлера путовао по Њемачкој ради снимања ових сцена, изјавио је да је био шокиран оваквим дочеком.

„Људи имају потребу да говоре, желе да се изјадају Хитлеру који је спреман да их саслуша. Био сам ужаснут брзином с којом је могуће задобити повјерење људи“, казао је глумац за „Билд“, додајући да је направио близу 25.000 „хитлеровских селфија“ током снимања.

Лажни Хитлер дјелује „попут катализатора, пружајући увид у њемачки амбис“, пише „Берлинер моргенпост“, за који нацистички диктатор као ни десничарска идеологија нису „никада нестали“.

„То је реалност, о томе треба разговарати. Филм показује да се људима може манипулисати и кроз хумор и смијех говори о једној теми о којој се у Њемачкој не смије расправљати. Стиже у прави час, јер је опасност ту“, изјавио је један од гледалаца након пројекције.

„Превише је вјештачки. Филм претјерује са страхом од националсоцијализма“, сматра једна гледатељка.

Недјељник „Шпигл“ дијели њено мишљење: „Која би то требало да буде исправна реакција пролазника на маскараду од Хитлера?“ и закључује да филм „апсолутно ништа не разоткрива“.

За „Тагес шпигл“, филм илуструје прије свега растуће медијско интересовање за нацистичко поглавље њемачке историје.

„Хитлер се продаје, Хитлер је поп“, коментарише лист, имајући у виду бројне публикације посвећене нацистичком диктатору који је донедавно био табу тема.

Фирер и даље наставља да опсједа њемачке мале и велике екране: приватни канал РТЛ планира да сними ТВ серију о Хитлеру.

„Хитлер представља изузетно занимљиву материју која је уједно веома актуелна“, истичу у РТЛ-у.

Извор: sputniknews