latinica  ћирилица
10/10/2015 |  15:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Могерини и Хан позвали Турску на јединство против тероризма

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбједност Федерика Могерини и комесар за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан упутилу су данас након бомбашког напада у Анкари изразе саучешћа и солидарности Турској и позвали је на јединство у борби против тероризма.
Федерика Могерини и Јоханес Хан - Фото: РТРС
Федерика Могерини и Јоханес ХанФото: РТРС

- Упућујемо турском народу и властима изразе дубоког жаљења и жеље за што бржи опоравак рањенима, поручили су Могерини и Хан након што је јутрос више од80 људи погинуло, а много више рањено у експлозији двије бомбе током мировних демонстрација у главном граду Турске.

Они су у саопштењу за медије нагласили да Турски народ и политичке снаге морају остати уједињени против свих оних који покушавају да додатно дестабилизују земљу која се већ суочава са многим претњама.

- ЕУ се одлучно супротставља свима који покушавају да разоре и дестабилизују друштвене заједнице и стога стоји уз турски народ у борби против насиља и тероризма, наводи се у поруци европских функционера.

Засад нико није преузео одговорност за напад, а курдски побуњеници оптужују турске тајне службе да су подметнуле бомбе како би уочи новембарских избора дали повод за завођење политике чврсте руке.