latinica  ћирилица
11/10/2015 |  09:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Штрахе: Србији и БиХ са РС мјесто у ЕУ

Лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц-Кристијан Сстрахе очекује да ће прва поглавља ЕУ са Србијом бити отворена током ове године и поручује да Београд у европским интеграцијама не треба уцјењивати Косовом и Метохијом.
Кристијан Штрахе - Фото: СРНА
Кристијан ШтрахеФото: СРНА

"Очекујем да ће прва поглавља са Србијом бити отворена још у овој години и да ће преговори тећи на основу напретка, а не уцјењивања у вези Косова и Метохије", казао је он пред изборе који се данас одржавају у Бечу, на којима се прогнозира да ФПО може постати и прва политичка снага у главном граду Аустрије.

Штрахе је навео да је ФПО увијек подржавала напоре српске владе да коначно приступи преговорима о уласку у ЕУ.

"ФПО и ја лично сматрамо да је Србији, као и Босни и Херцеговини са Републиком Српском, мјесто у ЕУ. Срби су европски народ и треба у сваком смислу да коначно буду равноправни чланови европске фамилије суверених држава", подвукао је он.

Када је ријеч о сарадњи са српским градовима, Штрахе каже да је од изузетног значаја за Беч сарадња са свим градовима који то желе.

"Поготово је сарадња са српским градовима битна, када имамо у виду колико веза грађана Беча српског поријекла има са градовима у Србији и Републици Српској. То је за Беч велик и значајан потенцијал, како у економском тако и у културном смислу", поручио је кандидат за градоначелника Беча.

Упитан шта намјерава да уради акио буде изабран за градоначелника Беча, Штрахе је истакао да је најважније повратити повјерење грађана у политику.

"Многи су незадовољни са садашњом владајућом коалицијом, јер имају осјећај да градска влада ради искључиво за интересне групе или неке њима блиске организације, а не за све грађане. Грађани Беча желе опет да учествују у доношењу битних одлука", рекао је он.

Према његовим ријечима, поред тога, економска и социјална политика морају се ставити у службу оних који живе и раде у Бечу, повећање дажбина и намета мора бити заустављено, као и никад већа незапосленост.

Он је посебно истакао да Бечлије српског поријекла и Срби генерално представљају "једну значајну групу у граду".
"Као највећа мигрантска група, они могу својим гласом да значајно утичу на резултат избора. Срби у Бечу су иначе веома добро интегрисана група и надам се да ће и убудуће бити активни у друштвено-политичком животу града", рекао је Штрахе.

Он је додао да постоји жеља за сарадњу са Србима, што потврђује чињеница да је само у његовој странци кандидат за бечки покрајински одбор на изборној листи високо рангиран.

"Ми не причамо само, као други, него чинимо конкретне кораке", додао је он.

Штрахе је истакао да подршку пред изборе коју је добио од предсједника РС Милорада Додика доживљава као подршку искреног пријатеља.

"Као што се Додик у Републици Српској бори за добробит свих грађана, тако се и ми овде боримо за бољу будућност наших суграђана и бирача", указао је он.

Упитан да ли послије побједе ФПО на бечким изборима предстоји крах савезне коалиције и расписивање пријевремених избора, Штрахе је изразио увјерење да би даљи успеси његове странке засигурно могли имати утицај и на савезни ниво.

"Свакако ће морати странке у коалицији на савезном нивоу да преиспитају своје даље дјеловање. На крају крајева, воља народа мора бити и њима у савезној влади јасна и тога морају бити свјесни. Но на њима је да одлуче да ли ићи на превремене изборе, али што дуже буду чекали са том одлуком, незадовољство у народу ће бити веће", казао је он.