latinica  ћирилица
13/10/2015 |  16:07 | Аутор: РТРС

Бијељина: Већ двије године без конкурса за упис у једини јавни вртић (ВИДЕО)

Иако је у Бијељини за упис дјеце у једини вртић у граду велика заинтересованост, конкурса за упис и даље нема.
Бијељина: Вртић - Фото: РТРС
Бијељина: ВртићФото: РТРС

Предност при упису имају дјеца чија је сестра, или брат већ био у вртићу. Због свега овога, из градског буџета Бијељине наредне године требало би да буде издвојено милион марака за изградњу објекта новог вртића у граду, најавио је градоначелник Мићо Мићић. Он је рекао да би вртић требало да буде изграђен у насељу Крушевље, у оквиру зграде нове школе, чија изградња траје годинама.

Дјеца која не иду у вртић прије поласка у школу долазе са знатно мањим знањем од вршњака који су били у предшколским установама, гдје кроз игру стекну одређена знања и правила понашања у групи.

Одавно је у Бијељини потребно да се прошире капацитети вртића како би сви малишани имали једнаке услове. Већ више од двије године пребукиран је једини јавни вртић "Чика Јова Змај", али и поједине приватне предшколске установе.

- Радимо само допуну постојећих група што имплицира да су нам капацитети недовољни и да би заиста било неопходно да се у граду направи један вртић - каже Даница Мојић, педагог у вртићу "Чика Јова Змај".

Маја Тасовац, власница дјечије установе "Петар Пан", каже да мјеста за упис више нема, те да су формиране листе чекања по узрасним групама, на којима је тренутно 22 дјеце.

Градоначелник Бијељине, Мићо Мићић најавио је да ће у склопу нове школе на Лединцима бити изграђен и вртић с капацитетом од око 100 мјеста, за чију ће изградњу издвојити око милион марака. Нада се и подршци Владе Републике Српске, јер је у плану да вртић буде у објекту нове Основне школе.

- Надам се да ћемо уз школу, коју ћемо уз помоћ Владе Републике Српске, идуће године направити, изградити и  вртић. Дјеци би било добро ту, наставили би школу на истом мјесту... планирана је велика кухиња која би побољшала квалитет исхране за све ове вртиће и ми би били у ситуацији да организујемо предшколску наставу - рекао је Мићић.

Са капацитетом од 470 малишана који похађају вртић "Чика Јова Змај", само 14 одсто дјеце у Бијељини млађе од 6 година обухваћено је неким видом предшколског васпитања. Заједно са приватним предшколским установама укупно 1.240 дјеце у Бијељини обухваћено је неким видом предшколског образовања.