latinica  ћирилица
13/10/2015 |  18:00 | Аутор: РТРС

Добој: Гријање скупље, о субвенцијама ни ријечи (ВИДЕО)

Грађани Добоја за разлику од других средина од ове сезоне гријање ће плаћати 15 одсто скупље. Поскупљење је правдано повећањем цијене струје, али будући да струја није поскупјела, очекивало се да ће цијена гријања бити враћена. Умјесто тога најављене су субвенције. Коме и када још се не зна иако је сезона гријања већ почела.
Добој: Топлана - Фото: РТРС
Добој: ТопланаФото: РТРС

Радијатори у Добоју топли су и прије званичног почетка сезоне гријања. Грађане, ипак хвата зебња јер би нови рачуни за гријање требало да стигну увећани за 15 одсто.

У топлани кажу да цијену гријања не одређују они већ градска скупштина. И за субвенције које су најављене, чак у висини од 50 одсто за социјалне категорије адреса, кажу, није топлана већ град.

- И ја сам јуче чуо од градоначелника да ће бити расписан јавни позив за пријаву за субвенционисање, према томе и ми ћемо упућивати наше клијенте да иду предати захтјев за субвенцију и уколико буду испуњавали критерије значи да ће им гријање бити субвенционисано - каже Здравко Петровић, директор Градске топлане у Добоју.

Први рачуни за гријање очекују се почетком новембра па је вјероватно да субвенција за октобар неће бити. О враћању на стару цијену могло би бити ријечи на наредној сједници Скупштине града, али у скупштинском руководству кажу само ако стигне писмени захтјев . Такву иницијативу већ су упутили из Форума потрошача.Треба им већа подршка грађана. За сада, жалбе због повећања цијене гријања, стигле су из двадесетак заједница етажних власника.

- Припремамо конзорцијум ЗЕВ-ова да да своје званично мишљење да то не буде само Форум потрошача - каже Снежана Шешлија из Форума за заштиту потрошача града Добоја.

Осим гријања градска скупштинска већина предвођена СДС-ом донијела је одлуку о поскупљењу воде и смећа. И те одлуке биле су условљене повећањем цијене струје, до којег није дошло.