latinica  ћирилица
13/10/2015 |  19:11 | Аутор: РТРС

Представници Српске у институцијама БиХ још не знају да ли ће доћи на посебну сједницу (ВИДЕО)

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој би требало да буде разматран уставни положај Републике Српске и заштита њених интереса у заједничким институција БиХ, заказана је за уторак, 20. октобра. Влада као предлагач сједнице припремила је материјале са 34 примјера штетног дјеловања Савјета министара и парламентарне већине на нивоу БиХ по Републику Српску.
Колегијум НСРС - Фото: РТРС
Колегијум НСРСФото: РТРС

Представници опозиционих политичких странака у Српској тврде да није било преноса надлежности од када је тзв. Савез за промјене у власти на нивоу БиХ, што ће истичу и доказати.

И власт и опозиција једногласни - 20. октобра на 11. посебној сједници Народне скупштине Републике Српске расправљаће се - да ли су српски представници у заједничким бх институцијама подржали пренос надлежности. Предсједник Парламента очекује закључке којим ће се представници Српске у институцијама БиХ обавезати да поштују Устав.

- Ја се надам да ће послије овог засједања Народне скупштине постојати јединственији став, да ћемо имати приступ којим ћемо везивати све представнике изабране на одређене позиције и у Републици Српској и у БиХ. Имаће веће обавезе и према Народној скупштини и према народу који их је бирао на одређене позиције - каже Недељко Чубриловић, предсједник Народне Скупштине Републике Српске.

- Мислим да је ово прилика да осујетимо оне који очекују међусрпски рат, понижења, ружне ријечи и отварање простора за дерогирање Републике Срспке - каже Ненад Стевандић, потпредсједник Народне Скупштине Републике Српске.

Опозиција каже да са нестрпљењем чекају посебну сједницу на којој ће тражити да се расправља и о више од 100, како кажу, штетних одлука власти Републике Српске. Истичу да нису за свађу, али да ће указати на низ преноса надлежности у вријеме док је СНСД био у власти на нивоу БиХ.

Да ли ће расрави присуствовати они о којима ће се причати - односно српски представници у Сарајеву, још није познато. Нису, кажу, сигурни да ће добити равноправан третман током сједнице, односно могућност обраћања, али и одговора.

- Став Колегијума је да ће сви они који желе да се обрате Народној скупштини, а везано за тему, добити прилику да се обрате у пословнички дозвољеном времену - каже Чубриловић.

- Ако се стриктно придржавате Пословника како је рекао предсједник скупштине, српски члан предсједништва има својих 10-20 минута на почетку и он ту сједи и на њега може свако да испали било који политички метак, а да он нема могућност да реагује нити чак има завршну ријеч - сматра Бранислав Бореновић, шеф Клуба посланика ПДП у НСРС.

Сви српски представници у заједничким бх институцијама планирају да упуте захтјев Колегијуму Народне скупштине како би равноправно учествовали у посланичким расправама. Очекује се бурна расправа, која ће бити вођена без паузе, осим оне редовне- двочасовне.