latinica  ћирилица
14/10/2015 |  12:12 | Аутор: РТРС

У Бијељини у току откуп станова изграђених за борачку популацију (ВИДЕО)

У Бијељини је у току процес откупа станова који су изграђени средствима Владе РС и локалне заједнице за стамбено збрињавање борачке популације.
Зграда за стамбено збрињавање - Фото: РТРС
Зграда за стамбено збрињавањеФото: РТРС

Борачке категорије становништва биће потпуно стамбено збринуте тек након што им се омогући да откупе станове које користе. Породице погинулих бораца ослобођене су плаћања, док ратни војни инвалиди имају значајне попусте, па станове могу приватизовати по симболичној цијени.

Од укупно 231 стана ,који су додијељени породицама погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије, откупљено је 114, а у току је откуп још тридесетак станова.

У Одјељењу за борачко-инвалидску заштиту Града Бијељина кажу да још има породица погинулих бораца и ратних војних инвалида који немају ријешено стамбено питање и да очекују нови конкурс већ почетком наредне године. 

Миленко Концулић самохрани отац, чија је имовина у селу Бабице у федералној општини Лукавац уништена, очекује да ће до краја године откупом стана, који му је додијељен прије двије године, коначно обезбиједити сопствени кров над главом за себе и сина.

"Откупом стана више не бих био подстанар. Досада сам само за кирију дао 27.000 марака", истиче Концулић.

Посљедњим конкурсом у згради у насељу Пет језера додијељена су 33 стана, а раније је у оквиру Програма Владе РС изграђено још 198 станова у овом и насељима Амајлије и Јања. Скоро половина корисника током претходних 12 мјесеци откупила је станове, али има и незадовољних који оклијевају са откупом, јер нису задовољни површином стана.

У надлежном одјељењу градске управе за сада немају рјешење за овај проблем.

Стамбено збрињавање породица погинулих бораца расељених из Федерације БиХ у Бијељини почело је пројектом који је финансирао њемачки ГТЗ у оквиру кога је изграђено 222 стана. Ови станови сада се користе као алтернативни смјештај и не могу бити откупљени, мада је међу станарима и двадесет породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.