latinica  ћирилица
14/10/2015 |  12:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Хилари Клинтон доминирала у првој предсједничкој дебати демократа

Бивша америчка државна секретарка Хилари Клинтон, која према анкетама важи за фаворита међу кандидатима Демократске странке за председника САД, оправдала је своју репутацију мирним и сигурним наступом у првој предсједничкој дебати демократских кандидата, оцјењује француски лист "Фигаро".
Предсједничка дебата Демократске странке у Лас Вегасу - Фото: AP
Предсједничка дебата Демократске странке у Лас ВегасуФото: AP

У синоћњем дуелу у Лас Вегасу са новом звјездом демократске љевице Бернијем Сандерсом, она је засјенила друге претенденте на мјесто америчког предсједника, наводи се у анализи.

И Клинтонова и Сандерс, два доминантна кандидата међу њих пет, користили су дебату, свако на свој начин, да се позиционирају - она у улози незаобилазне искусне жене, а он у улози аутсајдера који би једини могао да ријеши озбиљну политичку кризу у САД јер поставља радикалнију и смјелију дијагнозу.

"Хилари је компетентнија, али је он страственији и њих двоје би чинили сјајан тим", оцијенио је телевизијски гледалац кога је Си-ен-ен одабрао да учествује у коментаторској групи.

Хилари Клинтон, чије су евентуалне "грешке у корацима" сви вребали, наступила је добро припремљена, сигурна у себе и опуштена, у двострукој улози искусне кандидаткиње која доноси промјене, наводи се у анализи париског дневника. Њено учешће у дебати је било с нестрпљењем очекивано послије вишемјесечне кампање која није била много надахнута, а при том се нашла у сијенци афере са њеним мејловима.

Веома оштар према свим кандидатима, чије је слабости и противријечности систематски разоткрио, водитељ Андерсон Купер је директно напао Клинтонову већ с почетка, питајући је да ли је промијенила мишљење о свим темама из разлога везаних за политички опортунизам.

Она се енергично бранила, подсјетивши да је промијенила неке своје ставове, али да никада није "одступила од својих суштинских вриједности и обећања", а на питање да ли је напредњачки настројена или је умјерена, одговорила је да је "напредњак који воли да ради".

Према Сандерсу је била борбено расположена, нападајући га због исувише слабих резултата у контроли наоружања, као и због противљења капитализму и убјеђења демократског социјалисте која је он покушао да одбрани позивајући се на Данску, Шведску и Норвешку.

"Обожавам Данску, али ово су Сједињене Америчке Државе. Наш посао је да коригујемо ексцесе капитализма, а не да им се супротстављамо", рекла је Клинтон.

Не скривајући жељу за истинском промјеном функционисања система, Сандерс се више пута током дебате враћао на питање неједнакости и класу милијадера која је, како тврди, "купила политичку моћ".

На тему великих банака и спречавања да оне поново изведу земљу на пут финансијског фијаска, Хилари Клинтон је заузела дефанзиван став тврдећи да има "детаљан план", пошто је неколико кандидата довело у сумњу њену способност уношења новина с обзиром на њене "привилеговане везе са Вол Стритом".

По питању спољне политике, разилажења у ставовима су међу учесницима дебате била очигледна, при чему су заговорници дипломатије и употребе силе "као посљедње средство" доминирали, али је Клинтон била "ратоборнија" од осталих. Она је, тако, поново изнијела идеју о зони забране летења у Сирији, што би омогућило САД да Русе натерају да се врате за преговарачки сто, додавши да зна да се "ватрена дебата о томе како то постићи води унутар администрације".

Синоћња дебата демократских предсједничких кандидата је, у сваком случају, била учтива и усредсређена на суштинска питања, а учесници су се сагласили у погледу многих тема, као што је неопходност борбе против климатских промјена, за разлику од републиканске дебате, закључује "Фигаро".