latinica  ћирилица
14/10/2015 |  12:19 | Аутор: СРНА

Папа се извинио због скандала

Папа Фрањо упутио је данас јавно извињење у име Католичке цркве због серије скандала који су недавно уздрмали град Рим и Ватикан.

Ватикан се нашао у фокусу неколико контроверзи, укључујући јавно изјашњавање свештеника хомосексуалца и цурење једног повјерљивог писма, а и сам папа се нашао на насловним странама због гафа који је допринио смјењивању градоначелника Рима.

"Желим да, у име Католичке цркве, затражим опроштај за скандале који су недавно погодили Рим и Ватикан. Тражим од вас опроштај", рекао је Фрањо на почетку седмичне аудијенције на Тргу Светог Петра.

Папа тренутно предсједава троседмичним глобалним савјетом кардинала и бискупа, на којем се дискутује о учењима Католичке цркве о породици. Ова дебата засјењена је причама о макијавелистичким завјерама и издајама.

Приватно писмо незадовољних кардинала, које је стигло до медија, открило је да у Ватикану влада атмосфера неповјерења и интрига,пренио је АФП.

Састанак савјета остао је и у сјени изненадне објаве свештеника из Пољске Криштофа Харамса, који ради у Ватикану, да је хомосексуалац.

Он је одмах отпуштен, али је његова објава долила уље на ватру која већ букти у спору између конзервативног и либералног крила Католичке цркве у вези са односом према геј вјерницима.

Папа Фрањо увучен је у мутне воде италијанске политике овог мјесеца, када је демантовао наводе да је градоначелник Рима Игњацио Марино био позван на папин пут у САД.

Аналитичари кажу да је ова објава допринијела томе да Марино прошле седмице под притиском поднесе оставку.