latinica  ћирилица
14/10/2015 |  18:01 | Аутор: СРНА

Лавров: Кијев мора испунити услове из споразума из Минска

Кијев може да успостави контролу над цијелом руско-украјинском границом само ако испуни све услове предвиђене Мировним споразумом из Минска, саопштио је министар спољних послова Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров - Фото: AP
Сергеј ЛавровФото: AP

- Немогуће је промијенити јасно дефинисане кораке дате у Споразуму из Минска - рекао је Лавров у Думи и додао да прије него успостави контролу дуж руско-украјинске границе, украјинско руководство мора да спроведе низ озбиљних корака, првенствено да обезбиједи истински посебан статус Донбаса.

Лавров је подсјетио да су сљедећи кораци одржавање локалних избора у Донбасу и подизање економске блокаде у ратом разореном региону на истоку Украјине.

- Тек када се заврше све реформе и када се усвоји нови устав, тада ће доћи на ред успостављање контроле украјинских власти дуж цијеле руско-украјинске границе - наводи се у саопштењу руског званичника.

Мировни споразум из Минска потписан 12. фебруара познатији као Минск два, предвиђа прекид ватре, повлачење тешког наоружања, размјену заробљеника, одржавање локалних избора у Донбасу и усвајање новог устава у Украјини до краја 2015. године.