latinica  ћирилица
14/10/2015 |  18:30 | Аутор: РТРС

РТРС на Криму- како изгледа живот у Русији годину и по након референдума? (ВИДЕО)

Прошло је више од годину и по од референдума на којем су се становници Крима огромном већином опредијелили за припајање Русији. Полустрво је до сада ускладило законе и норме и практично је постало дио Русије. Економија трпи због посљедица санкција, али ни близу онако како ствари желе представити западни медији.
РТРС на Криму - Фото: РТРС
РТРС на КримуФото: РТРС

Кримски званичници позвали су стране новинаре на скуп под називом „Крим- поглед с вана“ како би кажу направили пробој у информацијској блокади коју им је приредио Запад. 

Почетком 2014.године Крим је био поприште највеће кризе између истока и запада, још од Хладног рата. Припојен је Русији, односно, како је рекао Владимир Путин - враћен је кући, са само једном људском жртвом. Данас је под санкцијама и економском блокадом, али и притиском западних медија, који тврде да живот на Криму није ни близу онога како је Путин обећавао.

На око, видљиве су промјене попут руских таблица на аутомобилима, руске валуте. На јарболима се вијоре руске заставе. Међутим ту су и оне мање видљиве као што су папрене цијене у продавницама проузроковане економском блокадом Крима.

Ипак на Криму не једу мишеве као што су неки француски медији писали и нема блокада на сваком ћошку у што су морали увјерити финске новинаре возајући их по полустрву, каже први потпредсједник скупштине Крима Андреј Трофимов.

На Криму више нема страних туриста и то је чињеница. Под блокадом је транспорта, укључујући намирнице па чак и воду. Међутим, намирнице су почели да довозе из Русије, па није тачно да су полице у трговинама празне, кажу представници власти. Тачно је да су цијене скочиле али су повећана и примања и пензије грађана.

Јалта је морала да приходима од туризма пуни буџет Украјине. Сада је другачије, каже градоначелник мјеста. Сада се финансирају из буџета Русије, а новац од туризма остаје њима.

Крим је 20 година био деградиран и сада је потребно надокнадити заостатак у развоју. Представници Крима кажу да ће то бити учињено кроз велике инвестиције, углавном Руске, за које су већ доставили пројекте.