latinica  ћирилица
14/10/2015 |  21:47 | Аутор: ТАНЈУГ

САД и Русија ближе споразуму о летовима изнад Сирије

Москва и Вашингтон приближили су се постизању договора који би смањио опасност од судара авиона те двије земље изнад Сирије, саопштило је данас руско Министарство одбране.
Авион - Фото: Beta/AP
АвионФото: Beta/AP

"Наши ставови су се приближили по кључним ставкама будућег документа. Договорена је и процедура везана за будуће акције", наводи се у саопштењу, издатом послије треће рунде преговора двије стране о безбједности ваздушног простора изнад Сирије, пренио је АФП.

Пентагон је у уторак најавио да ће војске САД и Русије данас одржати још једну рунду преговора о безбједности ваздушног простора изнад Сирије, како би се избјегли случајни инциденти због некоордисинисаних ваздушних напада.

"И поред тога што се и даље не слажемо по питању политике према Сирији, требало би да се бар договоримо како да обезбједимо своје посаде што је боље могуће", рекао је амерички секретар за одбрану Еш Картер.

Картер је додао да је у претходним рундама преговора начињен напредак, али да "још ништа није окончано".

Раније данас, Министарство одбране Русије саопштило је да је један руски авион дошао близу америчког ловца изнад Сирије 10. октобра да га идентификује, а не "да га заплаши".

Вашингтон је у уторак објавио да су два авиона, један амерички а други руски, била на блиском растојању на небу изнад Сирије, гдје некадашњи непријатељи из периода хладног рата, независно једни од других изводе ваздушне нападе на терористе.