latinica  ћирилица
19/11/2015 |  12:14 | Аутор: СРНА

Камерон: ЕУ мора да се реформише

Да би остала у ЕУ, Велика Британија захтијева од Брисела да ограничи право грађана на рад у другим земљама чланицама Уније и укине неке социјалне бенефиције, а тражи и већу улогу националних парламената.

Британски премијер Дејвид Камерон тражи рестрикције које се односе на радне бенефиције за новопридошле у Уједињено Краљевство.

Он сматра да је захтјев за смањивање "врло високог и неодрживог нивоа имиграције" - кључан.

Камерон позива на обрачун са онима који злоупотребљавају слободу кретања, попут лажних бракова. Британци траже и већа овлаштења у депортацији криминалаца.

Британија тражи и гаранције за заштиту британских фирми од дискриминације и службену потврду да ЕУ има више од једне валуте.

Брисел би, можда, и пристао на већу улогу националних парламената, али промјена ствари које дотичу темељне слободе унутрашњег тржишта ЕУ није прихватљива, наводе високи функционери ЕУ.

Захтјев Британије да буде ограничено право на рад људима који нису са Острва јесте директна дискриминација грађана ЕУ, сматрају у Бриселу.

Лондон захтијева право да европским мигрантима смањи социјалну помоћ и бенефиције попут изузимања од пореских давања или права на социјални стан.

Британски премијер жели останак своје земље у "реформисаној Унији", али не искључујући напуштање европског блока уколико преговори не уроде жељеним промјенама.

Међутим, неки политичари у Лондону траже да Камерон повећа списак захтјева - тако бивши министара финансија из редова конзервативаца Лорда Лусон сматра да су захтјеви премијера "разочаравајуће неамбициозни".

Уколико Британци на референдуму изгласају напуштање Уније, неће бити новог референдума, упозорава Камерон.