latinica  ћирилица
19/11/2015 |  16:54 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

Српска и Србија: Договорене погодности за скијаше (ВИДЕО)

Србија је најважнији и највећи инвеститор у Републици Српској, речено је на Форуму о привредној сарадњи Републике Српске и Србије у Бањалуци.
Јахорина - Фото: РТРС
ЈахоринаФото: РТРС

Дугогодишња сарадња потврђена је потписивањем Меморандума о сарадњи републичких агенција за развој малих и средњих предузећа и споразума о сарадњи Олимпијског центра "Јахорина" и предузећа "Скијалишта Србије". Форум је окупио 200 привредника из Републике Српске, Србије и Бугарске.

Потписани споразум највише ће обрадовати љубитеље зимских спортова. Одређене погодности привући ће кориснике ски паса са обје стране Дрине – они који буду резервисали своје стазе, моћи ће да скијају и у Србији и на олимпијској љепотици у Српској.

Према ријечима Велибора Лазаревића, директора ОЦ "Јахорина", скијаши који су купили сезонску карту на Јахорини моћи ће да скијају два везана дана у Србији. Додао је да је Јахорина олимпијски бренд, те да се нада да ће заједничким инвестицијама моћи заједно да учествују на такмичењима.

Дејан Љевнаић, директор "Скијалишта Србије", рекао је да су скијашима омогућили да куповином сезонског ски паса у Србији могу да скијају на Јахорини три повезана дана. Истиче, да они управљају ски-центром Копаоник, Златибор и Стара планина.

Да се сарадња само побољшава, доказује то што Министарство трговине и туризма Републике Српске ради на још два пројекта – потписивању споразума са туристичком организацијом Златибора и са Бањом Ковиљачом.

Предраг Глухаковић, министар трговине, туризма и телекомуникација РС, каже да ће сви из Српске који буду користили услуге тих центара имати попуст. Додаје, да се још чека мишљење Владе Србије на потписани уговор.

Србија је највећи инвеститор у Српску, а заједничким развојем малих и средњих предузећа, створила би се могућност за излазак на трећа тржишта, што је озваничено потписивањем Меморандума.

Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства РС, истакао је да треба имати у виду да је највећи дио  привредних активности у Српској остварен кроз мала и средња предузећа, што у основи чини највећи допринос стварању бруто домаћег производа.

Весна Миздрак, директорица Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Србије, потрврдила је да се остварује сарадња на заједничком пројекту, изразивши увјерење да ће она бити све значајнија и конкретнија.

Наредни корак ресорног министарства Српске је потписивање споразума са бањама Словеније, како би на тај начин изашли на европско тржиште.