latinica  ћирилица
19/11/2015 |  19:27 ⇒ 21:17 | Аутор: РТРС

Осуда терористичког акта у Рајловцу (ВИДЕО)

За предсједника Републике Српске Милорада Додика напад у Сарајеву је акт тероризма који је за сваку осуду.

Осуда терористичког напада стигла је из бројних амбасада, ОХР-а и ОЕБС-а. Стручњаци за борбу против тероризма сматрају да је БиХ синоћ добила првог "бомбаша самоубицу" који је самоубиство починио након извршеног терористичког напада. 

Упозорења да у БиХ постоје појединци за које обавјештајна заједница тврди да их има 3.400, а који су спремни да изврше терористички акт, у БиХ нису била озбиљно схваћена, сматра предсједник Српске. Не смије, каже, бити занемарена опасност која вреба од повратника са сиријског ратишта.

- Они доносе одређену нестабилност. При том се не примјењује ни закон који предвиђа казне за оне који одлазе на страна ратишта. БиХ је једна од ургентних простора који је изложен актима индивидуалног тероризма - рекао је Додик.

Злочин у Сарајеву напад је на институције БиХ, која мора да буде снажна и одговорна, да брзо реагује и буде у служби заштите грађана, поручује потпредсједник Српске Рамиз Салкић. 

- БиХ данас, нажалост, није изоловано подручје и подложна је свему ономе што се дешава у цијелом свијету - каже Салкић.

Оштрију борбу против терориста, али и бољу заштиту грађана затражила је Социјалистичка партија. Петар Ђокић, предсједник СП-а, увјерен је да ће МУП Републике Српске одлучно радити свој посао. Али, како истиче, очекује да на заштити грађана и  имовине то раде и остале агенције у БиХ.

За стручњаке за борбу против тероризма, напад је пропуст бх. безбједносних агенција које, кажу, очигледно нису извукле поуку из серије напада у Паризу, гдје је Енес Омерагић и рођен. Ријеч је, сматрају, о класичном фанатику, који је након убиства двојице војника починио самоубиство.
 
Експерт за безбједност Џевад Галијашевић наглашава да је Омерагић требало да буде под снажнијим надзором.

Али, очигледно, није. Иако се његово име већ пет година налази на списку Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ. Због недостатка политичког консензуса и пропуста, истичу безбједносни стручњаци, опасна идеологија узима нови данак.

Предраг Ћеранић, стручњак за безбједност, каже да БиХ почиње да плаћа цех вишегодишњем нераду и несналажењу агенција за провођење закона.

Једина агенција, сматрају експерти, која се озбиљно ухватила у коштац са тероризмом јесте МУП Републике Српске. Потврда за то је Зворник - за напад у којем је убијен полицајац Драган Ђурић, МУП је рекао – ово је најгори терористички акт.

Драган Лукач, министар унутрашњих послова Републике Српске, позвао је све да остану мирни и да ће полиција одговорно, у складу са својим овлаштењима, саопштити неопходне информације.

И те информације су потврдиле – Нердин Ибрић извршио је терористички напад у Зворнику. Карактер напада, иако су и тада на мети била униформисана лица, негирао је члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић. Данас, његова странка тражи оштрију борбу против терориста. Оних истих терориста чија је дјела негирао као таква. Једно од њих је напад на полицијску станицу у Бугојну 2010. године у којем је Харис Чаушевић убио полицајца, а шест особа ранио.

БиХ, одавно је, чини се, постала земља мета и земља расадник терориста. Свједоче то њихова дјела која су власти у Сарајеву, упорно гурале под тепих - од првог терористичког напада у послијератној БиХ 1997. у Мостару, преко Травника, Сарајева, Коњица, Витеза, Бугојна, Зворника. Све до новог пуцња у униформисана лица у Сарајеву. Баш као и у случају напада Мевлида Јашаревића на Амбасаду САД у овом граду, сарајевски политичари коначно су ствари назвали правим именом – тероризам.