latinica  ћирилица
28/11/2015 |  08:50 | Аутор: СРНА

Ђокић: Казнити извршиоце терористичких напада и снизити тензије

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић сматра да је лица одговорна за терористичке нападе у БиХ потребно казнити и политички дјеловати снижавању тензија и сузбијању мржње.
Петар Ђокић - Фото: СРНА
Петар ЂокићФото: СРНА

Ђокић каже да је забринут због чињенице да је недавни терористички напад у Рајловцу извршен на припаднике Оружаних снага у БиХ, што је напад БиХ.

"Институције и органи гоњења морају одлучно дјеловати, истражити све детаље напада тако да се одговорни за то дјело казне. Истовремено, морамо дјеловати и политички да смирујемо страсти у овој земљи и сузбијамо мржњу која се опасно почела ширити", рекао је Ђокић.

Он сматра да у таквим ситуацијама постоји доза искључивости коју користе недобронамјерни фактори споља, који желе у БиХ поново да покрену лавину страха или изазову немире ширих размјера који би настали као резултат терористичких активости.

"Да бисмо сузбили такве појаве морамо дјеловати политички. Друштво се треба обрачунати са носиоцима таквих појава. Истовремено, у друштвеној структури треба дјеловати тако да умирујемо узавреле страсти. Свако ко се бави политиком то мора да препозна као своју важну улогу", каже Ђокић.

Вехабија Енес Омерагић убио је 18. новембра у сарајевском насељу Рајловац припаднике Оружаних снага БиХ Недељка Радића и Армина Салкића, те ранио Џевада Љуковца, након чега је извршио самоубиство.