latinica  ћирилица
30/04/2024 |  11:34 | Аутор: СРНА

Ромић: Тужилаштво БиХ поново нас подсјетило на трагикомедију

Савјетник предсједника Републике Српске Марко Ромић оцијенио је да се на рочишту у Суду БиХ против предсједника Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора републичког "Службеног гласника" Милоша Лукића због наводног непоштовања одлука Кристијана Шмита могло јасно видјети да Тужилаштво БиХ не зна да ради свој посао.
Марко Ромић - Фото: РТРС
Марко РомићФото: РТРС

Ромић је навео да су тужиоци јуче као доказни материјал приложили материјалне и законске прописе, што је до сада невиђена пракса.

- Нема потребе да ви у вези с тим улажете законске или било које друге подзаконске прописе као доказни материјал осим онога што сте навели у оптужници, и имајући у виду чињеницу да Суд увијек зна право. То што ради Тужилаштво јесте нонсенс који није виђен до сада у судској пракси - рекао је Ромић Срни.

Он је додао да је симптоматично и што су тужиоци појединачне Шмитове одлуке презентовали на начин што су их приложили у форми "ворд докумената" скинутих са одређене интернет странице, што говори да ту, између осталог, није ријеч о јавним исправама које имају одређену тежину.

Ромић је рекао да је изненађење и што је Тужилаштво презентовало Дејтонски мировни споразум као један од доказа, иако се зна да је његов оригинал у БиХ тренутно непостојећи.

- Тужилаштво нас је јуче још једном подсјетило на трагикомедију која заправо и јесте тај судски процес против Додика и Лукића, али се плашим да ће њихова /тужилачка/ трагедија завршити без катарзе - закључио је Ромић.

У Суду БиХ јуче је настављено суђење предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора "Службеног гласника" Милошу Лукићу због непоштовања одлука Кристијана Шмита.