latinica  ћирилица
10/02/2016 |  08:53 ⇒ 11/02/2016 | 09:18 | Аутор: РТРС

Невријеме с јаким вјетром захватило Српску (ФОТО/ВИДЕО)

Бањалуку је јутрос погодило олујно невријеме са јаком кишом и ударима вјетра брзине 110 километара на час, потврђено је у Републичком хидрометеоролошком заводу.
Невријеме у Бањалуци - Фото: РТРС
Невријеме у БањалуциФото: РТРС

Невријеме је кратко трајало, али довољно да температура падне за чак седам степени Целзијуса.

- Јутрос је било 13 степени, а у 10.00 часова шест степени Целзијуса, навела је дежурни метеоролог Милица Ђорђевић.

Додала је да су нагла промјена времена и хладан ваздух захватили сјеверозападне крајеве и да се полако премјешта према сјеверу и истоку, док је на крајњем југоистоку још сунчано и топло.

Невријеме у Бањалуци (Фото: РТРС)

- У већини крајева дува умјерен до јак југо, који у тренутку пролаза хладног фронта има екстремно јаке ударе, што се десило у Бањалуци. Температура ће данас у већини крајева пасти за око 10 степени, рекла је Ђорђевићева.

Након невремена, надлежне службе града Бањалука изашле су на терен и на неколико локација уклониле оборена стабла, а интервенисале су и на основу пријава грађана.

 Олујни вјетар праћен кишом јутрос је проуроковао прекиде у снабдијевању електричном енергијом на четири далеководна правца на подручју града Бања Лука, од којих су три далеководна правца у међувремену санирана.

„Електродистрибуцији“ Бања Лука је пријављено и око 40 кварова на нисконапонској мрежи широм града, што екипе на терену сукцесивно рјешавају.

Одсјек за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Градске управе Бањалука позива становништво на опрез због прогнозе Републицког хидрометеоролошког завода, према којој се, на подручју Бањалуке очекују јак вјетар и обилније кише, које могу довести до пораста мањих водотокова бујичног карактера.

Истовремено, апелују на суграђане да на својим балконима не остављају предмете који би могли усљед вјетра угрозити безбједност пролазника. Посебно се упозорава становништво у насељима уз ријечне и бујичне водотокове на додатни опрез и евентуално предузимање неопходних превентивних мјера на заштити своје имовине. Из Одсјека подсјећају грађане да, уколико примијете да је дошло до излијевања бујичних потока, о томе обавијесте Центар за обавјештавање путем броја телефона број: 121.

Приједор: Велики број кварова на електро мрежи

Јак вјетар, праћен кишом, ноћас је проузроковао велики број кварова на електро-мрежи на подручју Приједора, због чега је већи дио приградских насеља и села без струје. Сви далеководи су под напоном, али је тренутно регистровано 60 кварова на нисконапонској мрежи. Дежурне екипе приједорске „Електродистрибуције“ су на терену и отклањају кварове. Између осталих, без струје тренутно су: Гомјеница, Љубија, Брезичани, Расавци, Трнопоље, Криваја и Марићка. 

Без струје готово цијели романијски регион

Из Електродистрибуције је саопштено да је због јаког вјетра дошло до кварова на више далековода на подручју романијског региона.

Кварови су евидентирани у Сокоцу, далеководи Каљина и Унис, у Фочи – квар на далеководу Завајт, Рогатици – квар на далеководу Козићи у Вишеграду – квар на далеководу Међеђа, у Палама - далеководи Требевић и Стамболчић и Хан Пијеску - кварови на далеководу Пјеновац и Горњи Залуковик.

Соколац: Око 250 домаћинстава без струје

Због олујног невремена на подручју општине Соколац, у квару је 10-киловолтни далековод Каљина, гдје струје нема око 250 домаћинстава, односно 33 трафостанице. Од ноћас, 30 минута иза поноћи, у квару је и дио 10-киловолтног далековода Аутобаза - од села Видрићи до села Мичиводе, што је око десетак села и исто толико трафостаница, речено је у соколачкој Радној јединици "Електродистрибуције".

Узроци квара потргани су водови и оборено дрвеће на мрежу. Екипе ове радне јединице су на терену и раде на отклањају кварова, па се очекује да би ова села до краја дана требало да добију струју.

Хан Пијесак: Од поноћи без струје 500 домаћинстава

Због олујног вјетра на подручју општине Хан Пијесак од поноћи струју нема око 500 домаћинстава, односно четири далековода, речено је данас у "Електро-Бијељини". Струје нема на 10-киловолтним далеководима Љесковац, Пјеновац, Залуковик и Хан Крам.

Узрок квара су потргани водови и оборено дрвеће на мрежи. Екипе "Електродистрибуције" су на терену и раде на отклањању кварова.

Фоча: Вјетар причинио велику штету на кућама

Олујни вјетар који је дувао прошле ноћи причинио је велику штету на кућама, помоћним објектима и у воћњацима у селу Ђеђево код Фоче.

Мјештанин Анђелко Вељовић испричао је да је вјетар обарао цријепове са кровова кућа, скидао лимене кровове штала, сушара и колиба, ломио гране и чупао воћке из коријена. Мјештани још од раног јутра ужурбано поправљају кровове, да би заштитили своје домове од кише која не престаје да пада.

Вељовић је рекао да у Ђеђеву не памте овако јаку олују. Вјетар је синоћ на подручју општине Фоча изазвао и више кварова на електро-мрежи, па су без струје Миљевина, Буковица, Мјешаја, те шира подручја Тјентишта и Заваита.

Електричари су на терену и раде на отклањању кварова.

Вишеград: Вјетар прекинуо далековод Вишеград-Међеђа

Олујни вјетар, који је прошле ноћи захватио територију вишеградске општине, прекинуо је 10-киловолтни далековод Вишеград-Међеђа, па је без струје остало око 800 домаћинстава. Управник Радне јединице "Електродистрибуције" Вишеград Радојко Сташевић рекао је новинарима да су екипе на терену и отклањају кварове.

У јутарњим часовима избио је пожар на трафо-станици у селу Хан Брдо па су електричари искључили далековод Вишеград-Сјемећ-Рогатица, да би могли интервенисати на траси. Из Цивилне заштите Вишеград стигло је упозорење о најави пролазно олујних удара вјетра, који ће захватити Сарајевско-романијску регију и Подриње.

Сребреница: Вјетар оштетио кровове и цијепао пластенике

Јак вјетар, који повремено постаје олујни, оштетио је кровове на многим кућама и другим објектима, те покидао и поцијепао велики број пластеника на подручју општине Сребреница, подаци су локалне службе Цивилне заштите.
Због оштећења на електро-мрежи без струје је остало село Љубисавићи и ради се на отклањању кварова које је вјетар изазвао да би се нормализовало електроснабдијевање.

Кровови кућа и других објеката као и пластеници оштећени су у селима Клотјевац, Кутузеро, Подравање, Жутица, Скелани и у урбаном дијелу Сребренице. Дијелове кровова вјетар је чупао и кидао, поцијепан је и уништен већи број пластеника, а отежано је и кретање локалним и сеоским путевима због обореног дрвећа и грана које је вјетар и чупао и ломио.

"Најважније је да није било повријеђених и угрожених становника, а штета ће бити утврђена", рекао је Срни стручни сарадник за послове цивилне заштите ове општине Хасудин Мустафић.

Требиње: Вјетар обарао мања стабла и чупао гране

Киша и јак вјетар и у Херцеговини. Према највама метеролога вјетар ће у току дана јачати, а краткотрајни престанак падавина очекује се тек предвече. Вјетар је обарао мања стабла и чупао гране. У Придворцима веће стабло је пало и препријечило пут. На срећу нико није озлијеђен, а покидане су жице од јавне расвјете у том дијелу града. Интервенцијом ватрогасаца стабло је уклоњено. Снадбијевање електричном енергијом на подручју града је стабилно и без прекида.

Бијељина: Отклоњени кварови на већини далековода

Радници "Електро-Бијељине" отклонили су највећи дио кварова на далеководима након олујног невремена које је током ноћи и у пријеподневним часовима погодило Републику Српску, саопштено је из "Електро-Бијељине".

На подручју Хан Пијеска јак вјетар је ломио дрвеће и проузроковао проблеме на електро-мрежи, због чега су ван система у одређеном периоду била четири далековода - Пјеновац, Залуковик, Љесковац и Хан Крам.

У квару је још дио далековода Угљевик-Прибој, усљед чега је без струје неколико стотина потрошача.

Из "Електро-Бијељине" наводе да су екипе на терену и да одговорно раде на отклањању свих кварова.

Извор: РТРС, Срна

Невријеме у Бањалуци
Фото: РТРС

Невријеме у Бањалуци
Фото: РТРС

Невријеме у Бањалуци
Фото: РТРС

Невријеме у Бањалуци
Фото: РТРС

Невријеме у Сребреници
Фото: СРНА