latinica  ћирилица
12/02/2016 |  22:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Бројни филмова са Берлинала стиже на Фест

Нови филм браће Коен "Аве, Цезаре", којим је синоћ отворен 66. Филмски фестивал у Берлину, само је једно од остварења која са Берлинала стижу на 44. Фест.
Џорџ Клуни у филму "Heil, Caеsar!" - Фото: Screenshot/YouTube
Џорџ Клуни у филму "Heil, Caеsar!"Фото: Screenshot/YouTube

Директор Феста Југослав Пантелић, који борави у Берлину, посебно истиче дебитанстки дугометражни играни филм "Влажност" Николе Љуце, који се приказује у важном програму берлинског фестивала Форум, а 26. фебруара ће отворити Фест.

- Програм Феста и Берлина подудара се и када је у питању главни такмичарски програм Берлинала. Неки од филмова који улазе у трку за Златног медвједа, биће по други пут у свијету приказани управо у Београду - рекао је Пантелић.

То је случај са филмом "Комуна" Томаса Винтерберга, као и са новим филмом прослављеног Андреа Тешинеа - "Имати 17 година".

Најновији филм Доминика Мола "Вијести са Марса" публика Берлинала са нестрпљењем очекује, каже Пантелић, и изражава наду да ће тако бити и у Србији.

Након пројекција у Берлину, у Београд стиже и филм "Мегин план" Ребеке Милер, ћерке чувеног писца Артура Милера и супруге Денијела Деј-Луиса, са Итаном Хоком и Џулијен Мур у главним улогама.

Српску публику очекује и "Нома" редитеља Пјера Дешана, а Пантелић је поменуо и да омаж Дејвиду Боувију, који ће бити приказан у Кинотеци током 44. Феста, има својеврсно издање на овогодишњем Берлиналу.

Пантелић је подсјетио да Србија ове године има пет остварења у програму Берлинала, а поред "Влажности", приказују се филм "С оне стране" Зринка Огресте, мањинска копродукција, која ће се на Фесту такмичити за награде у оквиру селекције -  Српски филм.

На програму Берлинала је и експериментални документрац Огњена Главонића "Дубина два", кратки филм "Четири угла круга" Катарине Станковић, док ће поводом 30 година "Теди" награда бити приказана драма "Марбле Аш" Желимира Жилника, награђена 1995.

На берлинском фестивалу приказује се више од 400 наслова, због чега је ово један од три најзначајнија свјетска филмска фестивала, што је доказало и отварање 66. издања те манифестације.

- Берлинале окупља по правили све оне који на почетку године могу да представе своје нове филмове. Он је попут Кана и Венеције микс онога што нуди Холивуд и што нуде независне продукције. У Берлину се можда више него на било ком од поменутих фестивала иде ка ауторству које је некако и заштитни знак овог фестивала - нагласио је Пантелић.

- Први фестивал у години у овом дијелу свијета промовише оно по чему ће се памтити филмска година и управо због тога и отуд велики број наслова који се поклапају ове године на програму београдског и берлинског филмског фестивала - истакао је Пантелић.