latinica  ћирилица
14/02/2016 |  08:32 ⇒ 08:48 | Аутор: СРНА

Модрича: Обиљежен Дан бораца и Дан Првог српског устанка (ФОТО)

Дан бораца и Дан Првог српског устанка - 14. фебруар, Свети мученик Трифун, у Модричи је обиљежен полагањем цвијећа на Централни споменик погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату, посјетом Спомен соби и Свечаном академијом одржаном у Српском културном центру Модрича.
Спомен соба у Модричи - Фото: СРНА
Спомен соба у МодричиФото: СРНА

"У одбрани Републике Српске и Модриче са простора ове општине учествовало је више од 5.000 бораца од којих је 507 погинуло", напоменуо је предсједник општинске Борачке организације Милутин Врачевић на Свечаној академији са које је послата порука борцима, народу, политичарима и власти Српске да се уједине у одбрани Републике Српске и права Срба у БиХ.

Модрича: Полагање вијенаца (фото: Срна)

Према Врачевићевим ријечима, примјер јединства је прослава 9. јануара - Дана Републике Српске која је била свечанија и многољуднија него претходних година.

"Тиме је исказан став и намјера да бранимо право на своје светковине као и републичка, национална и вјерска обиљежја", истакао је Врачевић.

Предсједништво Општинске Борачке органиазције је за дугогодишњи рад и подршку Организацији додијелило плакету Глигору Муминовићу, мјесној заједници Крчевљани, Културно-умјетничком друштву Модрича и Јови Радоњићу, прошле године пензионисаном секретару Организације.

У оквиру академије одржано је финале Фестивала родољубиве поезије "Златна лира" на којем су наступили ученици основних и средњих школа са подручја Модриче.

Награде Фестивала, који девети пут организују Борачка огранизација, Културно-умјетничко друштво и Српски културни центар Модрича, припале су Татјани Стојановић из Основне школе "Сутјеска", Мирјани Јовић из Основне школе "Свети Сава", док је прво мјесто међу средњошколцима и ове године освојила Валерија Благојевић.

Модрича: Додјела награда (фото: Срна)

Најбољима је награде уручио начелник општине Младен Крекић који је грађанима честитао Светог мученика Трифуна - 14. фебруар, Дан бораца и Дан Првог српског устанка.

У Модричи данас живе породице 708 погинулих боравца и више од 700 инвалида Војске Републике Српске са простора ове општине и прогнани из више од 30 општина бивше Југославије".