latinica  ћирилица
14/02/2016 |  11:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин и Обама разговарали телефоном о Сирији

Руски предсједник Владимир Путин и његов амерички колега Барак Обама разговарали су телефоном о разријешењу сиријског конфликта и другим актуелним темама на свјетској политичкој сцени, саопштио је Кремљ.

Обојица државника су позитивно оцијенила резултате преговора о Сирији, одржаних 11. и 12. фебруара у Минхену, и подржала напоре да се примијени прекид ватре, наводи се у саопштењу, а пренио је Ројтерс.

Они су се током заједничког телефонског разговора договорили да ће интензивирати дипломатску и другу сарадњу на примјени споразума о Сирији постигнутог у Минхену, саопштио је Кремљ.

Путин је у разговору са Обамом такође истакао важност заједничке борбе против тероризма, у којој се неће примјењивати двоструки стандарди.

Руски предсједник је такође указао на неопходност постојања блиских радних контаката између одбрамбених служби Русије и САД у циљу борбе против такозване Исламске државе.

У саопштењу Кремља се наводи и да је Путин изразио наду да ће званични Кијев предузети практичне кораке у испуњењу својих обавеза преузетих мировним споразумом из Минска, који предвиђа прекид ватре између украјинских и проруских снага на истоку Украјине.