latinica  ћирилица
14/02/2016 |  17:52 | Аутор: Агенције

Сиријска војска разбила упоришта терориста, на реду Рака (ВИДЕО)

Након што је повратила један број стратешких положаја на граници провинције Раке, сиријска војска спремна је да напредује ка сјеверном дијелу тог региона, који такође држе терористи.

“То ће бити наредне операције у Раки. У принципу, фронт у тој провинцији је отворен, почевши од подручја Табке“, наводи иранска новинска агенција Фарс, цитирајући неименовани војни извор.

Табка је територија на којој се налази сиријска ваздухопловна база коју је ДАЕШ окупирао 2014. године.

У међувремену, сиријска војска и остале јединице наставиле су да напредују ка позицијама терориста у сјевероисточном дијелу провинције Хама, враћајући под контролу велики дио ауто-пута од Саламијаха до Раке.

Они су такође успјели да потисну терористе из кључног града Итријаха.

“Тренутно се војска Сирије налази на око 35 километара од војног аеродрома у Табки, а њихов примарни циљ у овом тренутку је Рака“, наводе извори.

Након жестоких борби, сиријска војска је у петак преузела потпуну контролу на над стратешки важним брдом у близини Итријаха, а затим је наставила офанзиву дуж ауто-пута Саламијах- Рака.

Асад: Европа директан узрок што Сиријци напуштају домовину

Сиријски предсједник Башар ал Асад оптужио је Европу да је "директан узрок" што Сиријци бјеже из домовине.

Асад је позвао европске владе "које су директан узрок емиграција ових људи...да помогну повратак Сиријаца у њихову земљу".

У интервјуу за АФП, Асад је рекао да ће његове снаге преузети контролу над цијелом земљом, али и додао да би то могло да потраје.

Он је нагласио да ће да настави да се бори против тероризма и док трају преговори. Асад је одбацио недавне оптужбе УН да је његов режим крив за ратне злочине, рекавши да су оне "политизоване". Те оптужбе "службе као политичка агенда...и не пружају доказе", казао је Асад.

Асад је, такође, навео да би француска влада морала да промијени "деструктивну политику" подржавања екстремиста. Француска, како је рекао, примјењује "деструктивну политику пружањем директне подршке тероризму". "Дужност је Француске да промијени такву политику", истакао је Асад.

Он је навео да не одбацује могућност да би Саудијска Арабија или Турска могле да покрену војну интервенцију против његове земље. Казао је да "не искључује такву интервенцију", али је истакао да ће се његове оружане снаге "засигурно томе супротставити".

Главни циљ сиријских оружаних снага у сјевероној провинцији Алепо је да пресјеку прилаз турској граници. "Главна битка се води око пресјецања пута између Алепа и Турске, за Турску то је главни канал снабдијевања терориста", навео је Асад.