latinica  ћирилица
14/02/2016 |  19:11 ⇒ 19:26 | Аутор: РТРС

Упркос осудама Турска бомбардује положаје Курда с обе стране границе (ФОТО и ВИДЕО)

Турске снаге безбједности убиле су девет припадника Курдистанске радничке партије /ПКК/ на југоистоку земље, објавили су данас војни извори.
Турска бомбардује Курде - Фото: www.nezavisne.com
Турска бомбардује КурдеФото: www.nezavisne.com

Девет милитаната ПКК убијено је у антитерористичкој операцији на југоистоку земље током протекла 24 часа, наводи се у саопштењу из турског генералштаба.

Турски министар унутрашњих послова Ефкан Ала изјавио је четвртак 11. фебруара да су турске снаге безбједности завршиле антитерористичку операцију у претежно курдском граду Чизре.

Према подацима генералштаба турске војске, више од 900 курдских милитаната убијено је у антитерористичким операцијама од средине децембра, преноси "Спутњик".

Курдски активисти, међутим, тврде да су већина мртвих-цивили.

Турска војска је данас, други дан заредом, гранатирала и положаје курдских бораца на сјеверу Сирије.

СИРИЈА ПОЗИВА УН ДА ЗАУСТАВИ ТУРСКО БОМБАРДОВАЊЕ

Сиријска влада осудила је турско гранатирање курдских снага на сјеверу Сирије и позвала Уједињене нације да дјелују, пренели су сиријски државни медији.

"Министарство спољних послова оштро осуђује поновољене турске злочине и нападе на сиријски народ и територијални интегритет Сирије", пренијела је агенција САНА, наводи АФП.

Министарство је позвало Савјет безбједности УН да "оконча злочине турског режима, додаје сиријска агенција.

КУРДИ: НЕЋЕМО СЕ ПОВУЋИ

Курди из Сирије одбили су захтјев Турске да се повуку са положаја који се налазе у близини границе на сјеверу Сирије, а које је турска војска гранатирала два дана за редом.

Лидер курдске Партије демократског јединства (ПYД) Салех Муслим казао је да Турска нема права да се мијеша у унутрашња питања Сирије истичући како су Курди освојили авио-базу, коју су гранатирали турски војници, од Нусра фронта.

Премијер Турске Ахмет Давутоглу рекао је јуче да су турске снаге гађале мете курдских бораца из Јединице за заштиту народа (YПГ) на сјеверу Сирије. Он је позвао ту групу да се повуче са подручја које је недавно заузела.

"Осветићемо са за сваки корак. YПГ ће се одмах повући из Азаза и оближњег подручја и неће им се поново приближити", казао је турски премијер.

Курдска полиција (YПГ), главна је оружана снага Курдског врховног комитета, владе сиријског Курдистана.

ФРАНЦУЗИ ПОЗИВАЈУ ТУРСКУ ДА ПРЕКИНЕ БОМБАРДОВАЊЕ

Француско министарство спољних послова позвало је данас Турску да прекине бомбардовање курдских зона у Сирији, преносе агенције.

"Француска је забринута због погоршања ситуације у подручју Алепа на сјеверу Сирије. Позивамо на обуставу бомбардовања, како од стране сиријског режима и њихвоих савезника на читавој територији Сирије, тако и турског бомбардовања курдских зона", наведно је у саопштењу министарства, преноси Ројтерс.

Приоритет, како се истиче, треба да буде борба против Исламске државе и примјена споразума које су у Минхену у петак постигле велике силе.

Турска армија гранатирала је данас положаје курдске милиције на сјеверу Сирије други дан за редом, док је Русија јасно ставила до знања да ће наставити са бомбардовањем сиријских побуњеника.