latinica  ћирилица
24/03/2016 |  07:36 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Хаг: Радовану Караџићу 40 година затвора (ФОТО/ВИДЕО)

Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић осуђен је на јединствену казну затвора од 40 година.
Радован Караџић - Фото: РТРС
Радован КараџићФото: РТРС

Први предсједник Републике Српске Радован Караџић осуђен је у Хашком трибуналу на 40 година затвора поводом оптужби за ратне злочине у БиХ од 1992. до 1995. године.

На ову пресуду и Караџић и тужилаштво Хашког трибунала имају право да уложе жалбу, а до правоснажности одлуке судског Вијећа остаће у притвору трибунала.

Хашки трибунал прогласио је Караџића кривим за геноцид над муслиманским становништвом у Сребреници, злочине у Сарајеву, узимање талаца и бројне ратне злочине у седам општина БиХ.    

15.38 - Првостепено вијеће Хашког трибунала за злочине у бившој Југославији изрекло је казну од 40 година затвора  некадашњем предсједнику Републике Српске Радована Караџића  . Караџић је проглашен кривим за "геноцид, ликвидације, убиства, кажњавања, депортацију, нехумане акте и друге злочине према несрпском становништву" током рата у БиХ.

15.37 - Вијеће изриче одлуку.

15.35 - Вијеће констатује да су припадници снага Војске Републике Српске имали намјеру да униште муслимане у Сребреници.

15.18 - Караџић је издао команду да се створе тотални услови несигурности и страха у дијелове Срребренице која је била под заштитиом Међународних снага. Караџић је одобрио заузуимање Сребренице.

15:00 - Вијеће се увјерило да је постојао и удружени злочиначки подухват када су 1995. године српске снаге као таоце узеле војнике УН-а да би спријечили бомбардовање. Како је речено, Караџић је директно одобрио да се таоци распореде као живи штит код мета за које се очекивало да ће бити бомбардоване.

14:56 - Претресно вијеће закључило да је опсада Сарајева био удружени злочиначки подухват који је био под контролом Војске Републике Српске и политичког руководства Републике Српске (Крајишник, Плавшић и Младић).

14.51 - Цивили у Сарајеву били директна мета Сарајевско-романијског корпуса. Претресно вијеће закључило да је Караџић одговоран за све злочине почињене над цивилима у Сарајеву осим у три случаја. Вијеће је прихватило да су понекад снаге тзв. Армије БиХ гађале војнике УН-а, али и територије под својом контролом што је тврдила Караџићева одбрана.

14:40 - Караџић ослобођен одговорности за наводни геноцид у седам општина ((Братунац, Фоча, Кључ, Приједор, Сански Мост, Власеница и Зворник).

14.20 - У образложењу одлуке, судија Квон рекао је да су у "удруженом злочиначком подухвату" прогона и уништавања несрпског становништва, поред руководства Срба из БиХ, учествовали и Жељко Ражнатовић Аркан и Војислав Шешељ.

14.15 - Хашки суд није нашао да је било геноцида у општинама које су у оптужници наведене прије оптужби за злочин геноцида у Сребреници. 

14.00 - Почело изрицање првостепене судске одлуке првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу. Караџић одлуку судског вијећа, којем предсједава судија Огон Квон слуша у судници.

13.12 - Специјалне емисије с актуелним гостима, укључењима из Хага, реаговањима потомака жртава Одбрамбено - отаџбинског рата, реаговањима адвоката, званичника Српске и региона, као и аналитичара и свјетских медија.

У завршној ријечи, у октобру 2014. године, тужилаштво је затражило да Караџић буде проглашен кривим по свим тачкама оптужнице и кажњен доживотним затвором, док је Караџић, који се бранио сам, тражио да буде ослобођен кривице.

Караџић је ухапшен у јулу 2008. године, а терети се за "геноцид, ликвидације, убиства, кажњавања, депортацију, нехумане акте и друге злочине према несрпском становништву" током рата у БиХ.

За изрицање предсуде Караџићу влада велико интересовање јавности. Акредитовано је и више од првобитно предвиђених 200 представника медија, док је број гостију који ће по другим основама моћи присуствовати овом догађају засад непознат.

Како јутро одмиче повећава се број припадника холандске полиције која ће јаким мјерама и бројним снагама обезбјеђивати данашњи догађај.

Политичари у Српској су сагласни – бивши предсједник Караџић никада није наредио ниједно кривично дјело које му на терет ставља Тужилаштво у Хагу, због чега би требало да буде ослобођен. Ако је права и правде, кажу, а не политичког утицаја, пресуда ће бити ослобађајућа.

Први предсједник Републике Српске је поручио да не постоји разуман суд који би га осудио и одбацио све спекулације да би пресуда или било који њен дио могли да угрозе Републику Српску.

Представници Владе и невладиних организација Републике Српске допутовали су у Хаг како би присуствовали изрицању пресуде.

Новинари испред Хашког трибунала...
Фото: РТРС

Новинари испред Хашког трибунала...
Фото: РТРС

Новинари испред Хашког трибунала...
Фото: РТРС

Новинари у Хашком трибуналу...
Фото: РТРС

Новинари у Хашком трибуналу...
Фото: РТРС

Новинари у Хашком трибуналу...
Фото: РТРС