latinica  ћирилица
06/05/2016 |  08:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Москва: Ердоган се пита, оставка Давутоглуа без утицаја

Оставка премијера Турске Ахмета Давутоглуа неће битно утицати на руско-турске односе, јер кључну улогу играју намјере предсједника Реџепа Тајипа Ердогана.
Ахмет Давутоглу   (Фото:e-SecimAdaylari.com) -
Ахмет Давутоглу (Фото:e-SecimAdaylari.com)

То је изјавио шеф Комитета државне Думе за међународне послове Алексеј Пушков у емисији телевизије "Русија 24".

"Не мислим да ће то снажно утицати, јер криза у односима између Русије и Турске почива на одлукама и понашању предсједника земље Ердогана. Премијер је овдје у сваком случају играо споредну улогу. Не мислим да ће замјена премијера снажно утицати на руско-турске односе, који се налазе на изузетно ниском нивоу", рекао је Пушков јуче, одговарајући на питање да ли ће оставка Давутоглуа и могуће именовање на његово мјесто Ердогановог зета утицати на односе са Русијом, пренио је Спутњик.

Ахмет Давутоглу поднио је јуче оставку на функцију предсједника владајуће Партије правде и развоја, што подразумијева да више неће бити ни премијер, а његова одлука ступиће на снагу након ванредног конгреса те партије заказаног за 22. мај.

Давутоглу је, наиме, саопштио да неће тражити нови мандат предсједника Партије правде и развоја, што значи да више неће бити ни премијер, наводи АФП.