latinica  ћирилица
06/05/2016 |  09:38 | Аутор: Б92

Клинтон: Трамп хоће да депортује - Трамп: Волим "Латиносе"

Кандидат за предсједничку номинацију Демократске партије на изборима у САД Хилари Клинтон каже да Доналд Трамп жели да створи "депортацијске снаге".
Хилари Клинтон и Доналд Трамп (Photo montage by Salon) -
Хилари Клинтон и Доналд Трамп (Photo montage by Salon)

Са друге стране, кандидат Републиканске партије је пожелио Латино-Американцима срећан празник фотографијом с мексичким специјалитетом.

Подсјетивши на ставове Трампа о имиграционој политици, укључујући његово обећање да ће изградити зид дуж границе с Мексиком, Клинтонова је поручила бирачима да "најбољи начин да то спријече јесте да осигурају да се он никад не приближи Бијелој кући".

Клинтонова је рекла да ће се заложити за свеобухватну ревизију имиграционих закона и да ће окончати "рације и привођење" имиграната.

Клинтонова је говорила на догађају којим је прослављен празник "Синко де мајо" (5. мај), када амерички Мексиканци обиљежавају побједу над француском војском у бици код Пуебла 1862. године.

Прослављајући мексички празник, Трамп је на твитеру и Фејсбуку објавио фотографију на којој једе мексички специјалитет "тацо боwл" (тако чинија), уз коју је пожелио срећан празник и написао "Волим Латино-Американце!".

Трамп има слабу подршку међу Латино-Американцима. На почетку изборне кампање Трамп је обећао да ће изградити зид на граници како би спријечио "убице и силоватеље" да дођу из Мексика у САД.

Вјероватни кандидат републиканаца за предсједника САД је на митингу у четвртак критиковао Клинтонову због њених ранијих коментара о индустрији угља, подршке трговинским споразумима и хуманитарне фондације њене породице.