latinica  ћирилица
06/05/2016 |  09:46 | Аутор: sputniknews.com

Сваки пети Американац сматра Русију "озбиљном пријетњом"

Више од 20 процената Американаца сматра да Русија представља опасност за САД, показали су резултати анкете телевизије Си-Ен-Ен и истраживачке службе ОРЦ.

Учесницима у анкети је предложено да одреде колико су опасне за САД четири земље - Русија, Кина, Иран и Сјеверна Кореја, као и радикални исламисти из ИД-а. На избору су биле четири варијанте - представља “веома велику пријетњу“, “умјерено озбиљне пријетњу“, “безначајну пријетњу“ и не представља “никакву пријетњу“.

Резултат испитивања је показао да око 21 одсто испитаника сматра Русију “веома озбиљном пријетњом“ за САД, 40 одсто види Москву “умјерено јаком пријетња“, 22 одсто сматра је “безначајном“, док 15 одсто Американаца не види у Русији никакву опасност за Америку.

Највећи број Американаца брину милитанти ИД-а; 73 одсто Американаца су дали овој организацији највећи степен “пријетње“.

Раније је министар одбране САД Ештон Картер ставио Русију на прво мјесто међу пет главних пријетњи за САД, док је представник Уједињеног комитета начелника штабова америчких оружаних снага генерал Џозеф Данфорд увео у комуникацију фразу “егзистенцијална пријетња“ коју су више пута користили западни политичари и представници Сјеверноатланске алијансе.