latinica  ћирилица
06/05/2016 |  09:53 | Аутор: sputniknews.com

Власти Турске затварају агенцију "Џихан" и новине "Заман"

Повјереници које су овластиле власти Турске одлучили су да прекину рад новинске агенције “Џихан“ и новина “Заман“ од 15. маја, јавио је лист „Милијет“.

Суд у Истанбулу је почетком марта о именовао повЈеренике за управљање агенцијом “Џихан“. На сличан начин уведена је спољна управа у најтиражнијим турским новинама “Заман“, након чега се њен критички став према властима промијенио за 180 степени.

Савез новинара Турске осудио је притисак власти на опозиционе медије и овакву праксу именовања повјереника назвао новом методом цензуре.

Одлука повјереника о прекиду рада тиче се свих медија компаније “Феза Јајин Грубу“, укључујући и телевизију “Куре“, сајтове агенције и новине. Раније је више од 400 запослених у новинама Заман и агенцији Џихан изгубило посао.

У Турској су раније затворени приватни телевизијски канали “Каналтурк“ и “Бугун ТВ“, новине “Бугун газетеси“ и “Милет газетеси“ и радио-станица “Каналтурк радио“, који улазе у састав холдинга “Коза-Ипек“. У свом званичном саопштењу, повјереници компаније објаснили су затварање медија њиховим непрофитабилношћу. Сам холдинг, новине “Заман“ и агенцију “Џихан“ власти Турске сматрају повезаним са опозиционим исламским проповједником Фетулахом Гуленом, који живи у САД.

Осим тога, потешкоће са радом у Турској имају и руски медији. Крајем априла у земљи је блокиран сајт руске агенције “Спутњик“. Главном уреднику турске редакције “Спутњика“ Туралу Керимову одузели су акредитацију, забрањен му је улазак у земљу и одузета боравишна дозвола. Керимов је раније изјавио да су му турске власти забраниле улазак у земљу без објашњења.

Касније је турски замјеник премијера Нуман Куртулмуш рекао да је одлука о забрани уласка Керимову донијета на приједлог органа безбједности Турске.